Butlletí Benestar
Octubre - Novembre 2020 - #126

Pobresa energètica

La garantia del dret a l’alimentació a debat

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El passat 21 d’octubre va tenir lloc una sessió de treball amb professionals dels serveis socials i professionals d’altres disciplines vinculades a l’alimentació per a validar, consensuar i eixamplar metodologies i anàlisis al voltant de l’atenció social a les necessitats alimentàries. [+]

En aquesta sessió, es van treballar dos aspectes que es consideren rellevants a l’hora de desenvolupar un nou model d’atenció a les necessitats i les vulnerabilitats alimentàries, des de la perspectiva del dret. 

Per una banda, la importància de definir el que s’entén per necessitat alimentària, així com la necessitat d’analitzar quines són aquestes necessitats. Es va presentar el resultat d’un exercici realitzat en diferents territoris de la província en el que, partint dels eixos de la inclusió, es posen de relleu les precarietats i les problemàtiques que la ciutadania viu en relació a l’alimentació. 

L’anàlisi de l’exclusió social en l’àmbit alimentari posa de manifest que les vulnerabilitats alimentàries de la població són multidimensionals i que, per tant, requereixen de respostes multidisciplinars. 

Per altra banda, es va treballar al voltant d’una proposta metodològica per al disseny d’estratègies de garantia del dret a l’alimentació des del món local. Per a la construcció de respostes integrals a la desigualtat i l’exclusió que genera l’actual sistema alimentari, es requereix un treball transversal que incorpori altres mirades, altres actors i altres perspectives, a més dels serveis socials. 

Allà on aquesta metodologia ha estat testada, s’ha posat de manifest com accions que poden desenvolupar-se des de, o conjuntament, amb altres àrees suposen una millora en la qualitat alimentària de la població més vulnerable.  

Fruit d’aquests debats, i dels assessoraments tècnics que la Diputació ofereix als ens locals en matèria d’alimentació, s’està treballant en la redacció d’un Document d’orientacions per al desenvolupament d’accions o estratègies de garantia del dret a l’alimentació en el món local.

Aquest document pretén ser un suport en la reflexió i consulta, alhora, serveixi de guia per a tots aquells ens locals que, des de l’àmbit social, vulguin apostar per l’impuls de sistemes alimentaris inclusius; és a dir, que siguin accessibles, sostenibles i saludables per al conjunt de la població, mitjançant el desenvolupament d’accions i estratègies alineades amb la garantia del dret a l’alimentació.

Newsletter: Benest@r
Newsletter number: #126 - Octubre - Novembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar