Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre 2021 - #132

Autonomia i dependència

75 municipis ofereixen Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) per a persones cuidadores

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Des d’ara i durant els propers 4 mesos, 75 municipis de la província de Barcelona realitzaran tallers de Grups de Suports Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), un recurs que la Diputació de Barcelona ofereix per donar suport i reduir l’estrès de les persones cuidadores de familiars en situació de dependència. [+]

La Diputació de Barcelona ha plantejat, com a objectiu estratègic, promoure polítiques socials orientades a la cohesió i la reducció de desigualtats. Per això, un dels programes centrals és l’atenció a les persones grans, les persones en situació de dependència o discapacitat, i les seves famílies cuidadores. 

La responsabilitat de tenir cura d'una persona dependent sovint pot ocasionar esgotament físic i emocional, de manera que cal posar en marxa dispositius de suport i cura per a les persones cuidadores, tant per garantir el seu benestar i descans com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima.

El programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua de la Diputació de Barcelona va començar l’any 2009 i, des d’aleshores, és un dels recursos que més sol·liciten els ajuntaments i que s’amplia cada any. Així, el 2010 es van organitzar grups a 22 municipis, mentre que enguany són 75 els municipis que han demanat a la Diputació de Barcelona suport per organitzar un Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua.

Majoritàriament, els grups estan formats per entre 6 i 10 persones cuidadores (en funció del que estableix el Procicat a cada moment). Funcionen al llarg de 10 sessions, d’una durada d’hora i mitja cadascuna. Es tracta d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, pensat per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura. L’objectiu en definitiva és el generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.

Amb l’ajuda d’un/a professional de la psicologia, les persones cuidadores  poden trobar estratègies per gestionar millor les seves necessitats i conflictes, així com les emocions i sentiments que sorgeixen durant el procés de cura per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament. Alhora, els grups aporten informació sobre els diferents recursos de suport existents al territori.

Les persones que hi participen s’han de comprometre a voler compartir la seva experiència de cura amb les altres persones que es troben en la mateixa situació i a assistir a totes les sessions.

Els cartells dels GSAM estan penjats a la web de Benestar de la Diputació de Barcelona per tal que cadascun dels 75 ajuntaments que tenen concedit el recurs pugui fer difusió al seu municipi.

Newsletter: Benest@r
Newsletter number: #132 - Juliol - Agost - Setembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar