Butlletí Benestar
Especial publicacions de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social - #144

Destaquem

Noves publicacions de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Us presentem en aquest butlletí les noves publicacions de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social. Algunes ja estan disponibles a la Llibreria de la Diputació de Barcelona, les altres ho estaran en breu. [+]

Entre les novetats, trobareu documents de referència de l’Àrea, vinculats a l’acció dels diferents serveis i dels Projectes Transformadors, per impulsar la reflexió estratègica i la innovació social, així com eines per a professionals, amb l’objectiu de millorar les polítiques socials locals.   

Àrea:

Marc conceptual i línies estratègiques de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. És el marc conceptual de les polítiques de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, presenta els àmbits d’intervenció i la tipologia d’activitats. També defineix les línies estratègiques que han guiat el mandat 2020-2023, amb l'objectiu de donar resposta als reptes generats per la pandèmia de la COVID-19. Presenta una proposta de set línies estratègiques per a la reactivació social, que aborden aspectes com la garantia d'ingressos, l'acció comunitària, la intervenció social i les cures en la comunitat, la igualtat de gènere i l'abordatge de les violències masclistes, i la salut als pobles i ciutats. Document disponible també en castellà.


Innovació social a l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. Síntesi del mandat 2020-2023 (en breu a la Llibreria). Aquest document sintetitza el procés d’innovació social que l’Àrea ha dut a terme entre el 2020 i el 2023. Recull els canvis organitzatius, les noves metodologies de treball, l’impuls de projectes transformadors i transversals, i com dona impuls i suport a les pràctiques innovadores dels ens locals i les entitats socials.

 

Gerència dels Serveis d’Igualtat i Ciutadania:

Mirar enrere per mirar endavant. Eines municipals per a una política pública feminista. Aquest document contribueix a repensar i reflexionar sobre les eines que es fan servir per aconseguir unes relacions igualitàries als municipis. El treball revisa i analitza les polítiques d’igualtat locals dels últims 20 anys a Catalunya per observar el present i projectar el futur. Reflexiona sobre tot el que s’ha construït fins ara i apunta els principals reptes de futur per seguir acompanyant els municipis per aconseguir la igualtat entre les dones i els homes.

 

Gerència de Serveis Socials:

La inclusió dels professionals de la psicologia als Serveis Socials Bàsics. Aquest document analitza la incorporació del perfil del/la professional de la psicologia als Equips bàsics d'atenció social dels Serveis socials bàsics a Catalunya prevista al II Pla estratègic del sector. A més, realitza una diagnosi de la situació actual, propostes sobre l'encàrrec que ha de desenvolupar, el perfil i competències dels professionals i fa també una proposta del perfil formatiu i competencial dels professionals.

 

Document marc del pla de comunicació de Serveis Socials. Aquesta publicació proposa un model metodològic de referència per dotar els ens locals d’eines i estratègies de gestió de la comunicació, que contribueixin a la millora del coneixement que la ciutadania i altres serveis públics del territori tenen dels serveis socials municipals. L’objectiu és promoure un canvi en la percepció assistencialista i estigmatitzada que sovint es té d'aquests serveis i fer més eficient la seva resposta davant les problemàtiques socials.

 

Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. Edició actualitzada. Juny 2023. Versió actualitzada de l’anterior guia. Pretén ser una eina pels equips professionals dels municipis que gestionen casos de maltractaments a les persones grans per poder planificar la feina de prevenció i detecció i intervenir d’una manera eficient que pugui facilitar la recuperació de les persones grans que es troben en aquestes situacions.

 

Gerència de Salut Pública:

Guia metodològica per a la incorporació de criteris de salut en els processos de transformació urbana amb participació ciutadana. Aquest document proposa orientacions tècniques perquè els equips redactors d’actuacions urbanes puguin incorporar la salut d’una manera transversal, les avaluïn comptant amb la visió dels seus habitants i en coherència amb la salut, segons l’evidència científica i amb criteris d’equitat. Recull també una recopilació de materials i experiències de processos participatius per orientar el foment de la participació ciutadana en la transformació urbana.

 

Habitatge i salut. Entorn residencial i comunitat. Aquest document aborda l’entorn residencial en el qual es troba l’habitatge tant les característiques i condicions de l’entorn físic com de la comunitat amb la qual es relaciona. Combina aspectes arquitectònics i urbanístics amb aspectes socials relatius a la convivència, participació i xarxes de suport. El barri en el qual creixem i vivim pot determinar la nostra salut, les nostres oportunitats de prosperar, i la nostra qualitat de vida en general. És per això que millorar les condicions tant dels habitatges com de l'entorn residencial i dels barris, especialment d'aquells més desfavorits, suposa una eina de justícia social, ambiental i de salut pública per a les administracions locals.

 

Integración de criterios para valorar el impacto sobre la salud en la evaluación ambiental estratègica. El Servei de Salut Pública  i el Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona han elaborat conjuntament aquesta guia per avançar en la connexió entre l’evidència científica en termes de salut i la pràctica de la planificació urbanística local a favor d’un urbanisme més saludable. La guia estableix orientacions tècniques perquè els equips redactors de documents d’avaluació ambiental dels POUM considerin la salut de manera transversal i continuada en tot el procediment perquè es pugui enriquir tot el procés de presa de decisions sobre l’entorn urbà planificat.

 

Coordinació entre els ajuntaments i l’Atenció Primària de Salut en la gestió dels Plans Locals de Salut Documents electrònics a l’Administració (en breu a la Llibreria).

 

Habitatge i salut. Característiques i condicions de l’habitatge (en breu a la Llibreria).

 

Guia local de plans de salut (en breu a la Llibreria). Aquesta guia estableix una metodologia de referència per abordar les diferents fases del procés d’elaboració d’un pla local de salut. Els eixos principals del procés se centren en els determinants de la salut, l’impuls del treball transversal i intersectorial i la participació de la ciutadania.

 

Esperem que totes aquestes publicacions us ajudin en la vostra feina diària per repensar les polítiques socials locals i avançar en la transformació social dels municipis de la província.

Newsletter: Benest@r
Newsletter number: #144 - Especial publicacions de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar