Butlletí Servei de Teleassistència
febrer de 2017 - #7

Novetats

S’amplien d’11 a 29 Unitats mòbils amb un nou model d’intervenció

Font: Josep Cano/Diputació de Barcelona

Font: Josep Cano/Diputació de Barcelona

En aquesta nova etapa, la Diputació ha volgut donar rellevància al recurs de les unitats mòbils que, més enllà d’un servei complementari, ara esdevindran un recurs integrat en el model bàsic de prestació.

Les actuals 11 unitats mòbils són un recurs clau de resposta ràpida i eficaç que actua les 24 hores i els 365 dies de l’any. 

En termes generals, les unitats mòbils actuen davant problemes socials, com un aixecament per una caiguda, un intent de robatori o un accident a la llar, com a suport a les emergències sanitàries derivades des del Centre d’atenció o d’altres funcions com seguiments específics, mobilitzacions de claus o intervencions tècniques relacionades amb els terminals o complements tecnològics del servei. 

A partir del 2017, el servei d’unitats mòbils incorpora una nova proposta d’organització i funcionament per tal de donar una resposta més eficient a les necessitats que impliquen la intervenció d’aquest recurs.

Es destaca l’ampliació d’11 a 29 unitats mòbils amb una nova classificació de les categories d’intervenció. D’aquestes, 16 unitats mòbils seran de “primera resposta”, amb una finalitat reactiva d’atendre emergències (com una caiguda) i contingències (com un equip de teleassistència desconnectat), i 13 unitats mòbils seran de segona resposta, amb l’objectiu de gestionar principalment l’activitat programada (com la recollida d’unes claus per a la seva custòdia o la revisió d’un dispositiu de seguretat).

En aquesta nova etapa, s’ha volgut reorganitzar l’activitat d’aquest recurs en funció de tres tipologies d’intervenció per dotar de més eficàcia a les respostes que se donen a les persones usuàries. En aquest sentit cal dir que l’activitat s’agruparà per:

Emergències: situacions on la salut i el benestar de la persona poden estar, de forma real o potencial, en perill. Requereix la mobilització immediata de la UM més propera en un temps inferior a 40 minuts.

Contingències: situacions on es requereix la intervenció de la UM, però la salut i el benestar de la persona no estan en risc, real o potencial. Requereix un temps màxim establert, però sense la immediatesa de la emergència. Es garanteix un temps de resposta màxim de 180 minuts, millorant les 48h que estableixen els plecs de condicions per algunes categories com les instal·lacions urgents i els terminals desconnectats. 

Activitat programada: totes les intervencions que s’han programat amb anterioritat i s’ha fixat una cita prèvia (seguiments específics, acompanyaments, etc.).

D’altres aspectes innovadors són elements com la potenciació del rol del personal tècnic de les Unitats Mòbils (tècnics de teleassistència) com a un recurs clau supervisat i coordinat amb l’equip de Coordinació de zona, l’increment dels mecanismes de coordinació i seguiment de les intervencions amb els ens locals, així com dels sistemes d’informació a disposició de les mateixes o l’augment de la cobertura nocturna i noves distribucions horàries eficients basades en un estudi de necessitats.

Per últim, cal destacar el compromís d’aquest recurs amb l’ús de vehicles més respectuosos amb el medi ambient i amb la prevenció d’aspectes sanitaris, amb la incorporació de Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) en l’equipament de cinc unitats mòbils de primera resposta. 

Newsletter: Servei Local de Teleassistència
Newsletter number: #7 - febrer de 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
benestar@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia

 
 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar