Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 54 (desembre 2022) - #54

Lectures

El mal de la ignorància científica [+]

«En els últims mesos han aparegut discretament als mitjans de comunicació dues notícies que haurien de fer-nos reflexionar molt seriosament. D’una banda, s’informava que el coeficient intel·lectual mitjà de la població mundial, que fins als anys 90 sempre havia augmentat, en els últims vint està disminuint considerablement, i molt especialment als països desenvolupats. Al mateix temps, el prestigiós Museu Carnavalet de París, seguint una moda absurda, decidia que deixava d’utilitzar les xifres romanes perquè la majoria de visitants no les entenien».


«Passar del segle XXI al segle 21 perquè la gent no ho coneix ni entén és un dels exemples més clars de la imparable catàstrofe cultural i de coneixement que ja tenim al damunt. Una educació i una cultura planes, fàcils i de renúncia constant al rigor i al coneixement, ens porten a les portes del fracàs com a societat i, individualment, a la pèrdua de la capacitat d’anàlisi crítica i a la ja esmentada caiguda de la capacitat cognitiva. Això també és una veritable pandèmia».
 

És el fragment inicial de l’editorial corresponent número 12 de la revista Eix, on Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), remarca la necessitat d’incentivar el coneixement i la cultura científics i tècnics entre la ciutadania, si volem assolir els nivells culturals bàsics que una societat moderna, progressista i innovadora hauria de tenir. Podeu llegir l’editorial completa aquí.


Revista Eix. Cultura industrial, tècnica i científica


Així mateix, us convidem a revisar i gaudir amb la col·lecció de números publicats de la revista Eix, una publicació semestral divulgativa que vol donar a conèixer i difondre el patrimoni i la cultura científica i tècnica de la societat industrial catalana. La revista està editada pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). El primer número de la revista va sortir publicat al maig del 2016.
 

La publicació tracta temes de patrimoni industrial i científic, turisme industrial, patrimoni industrial al món i es fa ressò de la tasca dels museus del Sistema territorial del mNACTEC. Eix té un to divulgatiu per arribar al públic general, oferint el contingut d’una manera planera, amena, interessant, moderna i rigorosa.

 

Newsletter: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Newsletter number: Núm. 54 (desembre 2022)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram