Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 54 (desembre 2022) - #54

Publicacions

Resultats de l’enquesta sobre desinformació científica [+]

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) ha presentat els resultats de l’enquesta de desinformació científica a Espanya. L’estudi analitza aspectes relatius als hàbits de consum d’informació científica, la confiança en els diferents mitjans, l’actitut cap a la desinformació i els factors relacionats amb la capacitat per identificar-la i propagar-la. Un 68% de les 2.100 persones enquestades, han mostrat un ampli interès en temes de medicina i salut, l’alimentació i el benestar físic. I un 60,7% en ciència i tecnologia.


Dels resultats de l’enquesta Desinformación científica en España es deriva que per a informar-se sobre temes de salut, tres de cada quatre persones enquestades prefereixen recórrer al personal sanitari com a principal font d’informació. Però Internet o les xarxes socials són també els canals preferits per a informar-se sobre temes de ciència i tecnologia (82,1 %), de medi ambient i ecologia (76,6 %) y d’alimentació i benestar físic (72,9 %).


D’altra banda, si s’analitza en conjunt, una de cada quatre persones ha reconegut rebre informació falsa sobre temes científics durant l’última setmana. La percepció de no haver rebut informació veraç augmenta en temes com la pandèmia de la covid19, les vacunes, canvi climàtic, benestar i nutrició.


En oposició a les xarxes socials, la ràdio, la televisió i la premsa escrita en paper s’han erigit com els mitjans de comunicació que més credibilitat suscita entre la població espanyola.


Durant els últims anys, ha sorgit diversos mitjans de verificació o fact checking amb l’objectiu de combatre la desinformació. Prop d’un 25% de les persones enquestades ha consultat alguna vegada algun mitjà de verificació i el percentatge decreix quan el nivell d’estudis és menor.


Entre totes les persones enquestades, només el 10% no se sent gens segura respecte a que la informació que rep sigui veraç. Entre les persones amb estudis primaris, el percentatge pràcticament es duplica.


A partir dels resultats i conclusions de l’estudi, els autors han elaborat una sèrie de recomanacions per a combatre la desinformació en l’àmbit de la comunicació de la ciència:  promoure l’alfabetització mediàtica de la població, augmentar el coneixement sobre el funcionament de la ciència i les pràctiques socials de la comunitat científica, o promoure l’escepticisme saludable.


Podeu ampliar aquest resum i anàlisi dels resultats en aquesta notícia elaborada per l’Agència Sinc.


O consultar directament la publicació al web de la FECYT.
 

Newsletter: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Newsletter number: Núm. 54 (desembre 2022)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram