Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 61 (juliol 2023) - #61

Publicacions

Sobre la percepció social de la intel·ligència artificial [+]

Una de les conclusions que se n'extreu d'aquest «Informe Público de Percepción Social de la Inteligencia Artificial en España» que s’acaba de publicar, és que la ciutadania presenta diversos nivells de familiaritat amb el concepte d’intel·ligència artificial (IA). La majoria de persones enquestades ho estan fins a cert punt, entenen el terme però no el fan servir activament. Un petit percentatge afirma no estar-hi familiaritzat en absolut, mentre que un número significatiu d'enquestats si que reconeixen estar molt familiaritzats amb la IA. 


Avui en dia la IA juga un paper important a la vida de milers de milions de persones. Moltes vegades passa inadvertida però sovint hi té profundes conseqüències, transforma les nostres societats i desafia el que significa ser humà.
 

L’estudi de la percepció social de la IA encara està poc avançat i és per això que des del Observatorio de Contenidos Audiovisuales de la Universidad de Salamanca, promotor d’aquest estudi – i donada la rellevància que la IA té en l’actualitat, tant a nivell social com dins de les estratègies nacionals d’aplicació de polítiques de desenvolupament de la IA – ha decidit fer aquesta anàlisi més en profunditat.
 

L’«Informe Público de Percepción Social de la Inteligencia Artificial en España» té per objectiu principal establir un baròmetre longitudinal que es pugui replicar en el temps per tal d’establir una mesura verificable sobre el coneixement de la IA en els públics que es vegin afectats d’una manera o altra per ella, tot i no ser-ne plenament conscients. Així mateix pretén complementar estudis previs de percepció social de la ciència, omplir el buit existent en enfocaments centrats en la IA i incloure qüestions tan rellevants com els biaixos ètics.
 

L’estudi es recolza en una enquesta amb preguntes tancades realitzada a una mostra representativa de la ciutadania al conjunt de l’estat espanyol de 684 persones.
 

A partir dels resultats obtinguts s’hi poden extreure les conclusions següents:

  • En analitzar les aplicacions associades amb l’IA s’observa que els assistents virtuals són identificats com aquelles amb major presència d’aquesta tecnologia. Pel contrari, les xarxes socials són considerades com les plataformes amb menor presència d’IA.
     

  • Quant a la definició d’IA, els enquestats la descriuen com un programa capaç de prendre decisions basades en el resultat d’aprenentatge.
     

  • En termes de la percepció de beneficis i  riscos de la IA, la majoria dels participants considera que aquesta tecnologia ofereix més beneficis que riscos. Es percep doncs una actitud generalment positiva cap a la IA per part de la població enquestada.
     

  • En relació a la qualitat de la informació rebuda sobre la IA, els enquestats la qualifiquen com a regular o bona, el que genera nivells de confiança similars. Tot i que és detecta marge per millorar la qualitat de la informació i generar major confiança en aquest àmbit.
     

  • Finalment, es destaca que la ciutadania demanda una regulació addicional en el desenvolupament i us de la IA. Els participants expressen preocupació pel control i la regulació dels drets en aquest àmbit, la qual cosa posa de manifest la importància d’establir marcs reguladors adequats que abordin aquestes inquietuds i promoguin un desenvolupament ètic i responsable de la IA en benefici de la societat.


En resum, els resultats d’aquesta investigació revelen la necessitat de promoure l’educació i la conscienciació sobre la IA, així com establir regulacions que abordin les preocupacions de la ciutadania i fomentin un desenvolupament ètic i responsable d’aquesta tecnologia a Espanya.


Trobareu més informació i podreu consultar complet l’«Informe público de percepción social de la inteligencia artificial en España» aquí.

 


Font: Observatori de Contenidos Audiovisuales de la Universitat de Salamanca

 

Newsletter: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Newsletter number: Núm. 61 (juliol 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram