Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 64 (novembre 2023) - #64
Go top

Notícies

El CEM de Sitges, primer equipament d’educació ambiental

I ara ha celebrat els 40 anys de trajectòria amb una jornada al Centre Cultural Miramar. Creat el 1983, el Centre d’Estudis del Mar (CEM) s’ha consolidat com un espai fonamentat en el treball de qualitat, basat en la pedagogia activa, l’observació, la participació i la relació a favor del medi ambient. Cada curs rep més de 10.000 escolars i visitants, un volum rècord en el seu àmbit. Els serveis del CEM es complementen amb una important oferta cultural per al públic adult i les famílies.

Ampliar informació  

El català, llengua de comunicació científica

El 25 d’agost de 1973, onze científics catalans van presentar, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, el manifest «El català, llengua d’expressió científica». Transcorreguts cinquanta anys de la presentació del «Manifest de Prada», que va marcar segurament un abans i un després de la relació dels científics dels Països Catalans amb la seva llengua, cal reconèixer que l’ús del català en la comunicació científica encara és matèria de debat.

Llegir article complet

La Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat celebra 25 anys

A més d’allotjar investigadors d’arreu durant les seves estades a Barcelona, és també un indret de trobada, reflexió i diàleg entre ciència i cultura. Ha organitzat i acollit més de 6.000 activitats; i s’hi han celebrat més de 10.000 conferències. Més de 127.000 persones hi han assistit i més de 400.000 persones s’hi han hostatjat. L’any 2014 la Residència d’Investigadors va rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica, atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Ampliar informació  

A(rt)ction, un projecte europeu pel canvi climàtic

Interarts, en col·laboració amb l’associació Animal Latitude, va celebrar l’esdeveniment final d’ A(rt)ction, projecte europeu que vol aprofitar el poder d’influència   e les arts i l’emprenedoria verda per a conscienciar sobre els problemes mediambientals i fomentar un canvi de comportament positiu. L’acte també va servir també per presentar els principals resultats del projecte (plataforma e-Learing, toolkit i llibre electrònic), així com conèixer altres projectes convidats.

Ampliar informació  

IA per a notes de premsa científiques: ens traurà la feina?

Està la intel·ligència artificial capacitada per a escriure notes de premsa d'articles científics o encara és aviat per a això? Pau Rubio, coordinador de Comunicació d’IsGlobal, Campus Mar, es pregunta: Què passaria si demanéssim a una intel·ligència artificial que escrivís una nota de premsa d'un article científic que ni tan sols hem llegit? Se n'adonaria l'equip científic responsable de l'estudi? I si enviéssim aquest text als mitjans de comunicació? Algú ho notaria?

Llegir article complet  

Congrés de Comunicació Social de la Ciència 2023, a Granada

Amb el lema «La unió fa la ciència», el Congrés va reunir a més de quatre-cents professionals de diferents punts de l’Estat espanyol, Europa i Iberoamèrica del 25 al 27 d’octubre. S’hi van abordar qüestions relacionades entre ciència i art, activisme, turisme o nous formats narratius. I en les activitats paral·leles del Congrés, es va dur a terme el primer taller de cocreació del projecte europeu COALESCE per a la posada en marxa d’un Centre de Competència Europeu per a la Comunicació Científica.

Ampliar informació 

Declaració del Simposi del PCST a Venècia

A finals de setembre va tenir lloc el Simposi PCST «Science Communication Education and Training: Challenges and Strategies for Research and Academic Institutions». Durant dos dies, cent professionals de la pràctica, investigació i formació en comunicació científica van debatre sobre els desafiaments actuals en aquest àmbit.  Com a resultat, s’ha publicat una declaració on es crida l’atenció sobre la necessitat que les institucions acadèmiques i d’investigació considerin el valor estratègic de la comunicació pública de la ciència i s’hi dediquin recursos.

Ampliar informació  

Go top

Resum de premsa

En aquesta selecció de premsa hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. Us convidem a que no deixeu de fer-hi una ullada.

Go top

Convocatòries

Crida revista «Item» recepció d’articles sobre ciència ciutadana

Els arxius, biblioteques i centres de documentació poden ser partícips i canalitzadors de programes de ciència ciutadana. La revista Ítem (núm.76) obre la recepció d’experiències i reflexions sobre el tema plantejat a partir de:  involucrar la ciutadania en projectes científics, contribució ciutadana a la ciència, projectes de recerca col·laborativa, comunitats científiques, serveis d'informació com a agents de ciència ciutadana. El termini finalitza el proper 29 de febrer.

Ampliar informació

Premis equit@T d’impuls de vocacions científiques i tècniques

Els Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) convoquen una nova edició del Premi equit@T, un guardó internacional de vídeo en l'àmbit del gènere i la tecnologia. Aquest premi promou l'elaboració de vídeos per part d'escolars i adults, d'entre trenta segons i dos minuts de durada, amb l'objectiu d'animar les noies a fer estudis de l'àmbit STEM. Les propostes es poden presentar fins al 31 de desembre.

Ampliar informació

Go top

Agenda

[1 i 2 de desembre, Etopia Centro de Arte y Tecnología de Saragossa]

[14 de desembre, Centre Cívic Vil·la Urània]

[14 de desembre, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[Fins el 7 de gener, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[Gener 2024, Centre Cívic Vil·la Urània]

[Fins el 17 de març de 2024, CCCB]

[Del 26 d’octubre al 2 de juny de 2024, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram