Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 65 (desembre 2023) - #65
Go top

Notícies

Els 12 millors moments de l’any 2023

Us volem desitjar que passeu unes bones festes i un pròsper any nou. I us deixem amb els 6 millors moments de l’any relacionats amb la ciència i els 6 millors moments de comunicació científica d'aquest any que finalitzem. Una selecció presentada al Banquete del Megaterio, un esdeveniment que cada any reuneix a científics, tècnics, comunicadors i divulgadors al Museu Nacional de Ciències Naturals.

Ampliar informació 
 

«Popular Science», 151 anys de divulgació científica

En un context de digitalització creixent i canvis en els hàbits i consum d’informació, deixa d’editar-se aquesta publicació considerada  com la primera revista de divulgació científica de la història. «Popular Science» ha anunciat el seu tancament definitiu després de 151 anys d’existència, d’oferir textos apassionants de periodisme i divulgació científica i ser testimoni d’una època de gran desenvolupament científic i tecnològic.

Ampliar informació 
 

Literatura contra el col·lapse ambiental

Els relats sobre el canvi climàtic sovint s’han situat en escenaris distòpics, apocalíptics i distants que inciten al derrotisme, el cinisme i la desesperació. Són necessaris, en canvi, narratives més positives i esperançadores que convidin a l’acció col·lectiva. Aquest article de l’Agència Sinc, fa un repàs algunes novel·les actuals més ambientades en el present i que conviden a avançar cap a futurs més sostenibles i inclusius.

Ampliar informació 
 

La Ciutadella del Coneixement pren forma amb la reobertura de l’Hivernacle

L'Hivernacle de la Ciutadella ha obert les portes a la ciutadania després de quinze mesos d'obres per recuperar la col·lecció de plantes i la seva imatge original. Es tracta també de la primera peça que formarà part de la Ciutadella del Coneixement, que preveu rehabilitar el Parc de la Ciutadella per convertir-lo en un espai de recerca i innovació de referència a partir de diferents equipaments.

Ampliar informació 
 

La UE pacta la primera llei d’intel·ligència artificial en el mon

Les institucions de la Unió Europea han pactat norma pionera que permetrà o prohibirà l’ús d’aquesta tecnologia en funció del risc que suposi per a les persones. A més, la Llei d’intel·ligència artificial (IA) de la Unió Europea busca impulsar la indústria europea davant de gegants com la Xina i els Estats Units. L’acord encara està pendent de ratificar pel Parlament Europeu i el Consell de la UE.

Ampliar informació 
 

«El goig del saber compartit», homenatge a Jorge Wagensberg

El passat 14 de desembre, va tenir lloc a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona aquest homenatge en record de Jorge Wagensberg». L’acte, el títol del qual s’inspirava en el llibre de Wagensberg «El gozo intelectual. Teoría y práctica sobre la inteligibilidad y la belleza» (2007), ha tingut lloc el mateix mes que el polifacètic investigador hagués fet 75 anys. Podeu recuperar el vídeo de la jornada.

Ampliar informació 
 

Trobada i entrega del III Premi de Divulgació Científica ACCC

I el mateix dia, Vil·la Urània va ser l’escenari de l’entrega del III Premi de Divulgació Científica ACCC. Una cita que té com a objectiu reconèixer els projectes més destacats en el camp de la divulgació científica i que va reunir una selecció d’iniciatives que van brillar per la seva originalitat i impacte en la transmissió del coneixement científic al públic. Podeu llegir la crònica completa de l’acte aquí.

Ampliar informació 
 

Go top

Resum de premsa

Notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada.
 

Go top

Convocatòries

Obert el període per presentar propostes per a la 17a Festa de la Ciència

La gran trobada de la ciència amb la ciutadania s’obrirà al públic els dies 8 i 9 de juny de 2024 al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial, i ara, centres de recerca, universitats, institucions, equipaments, entitats, empreses i altres organitzacions amb algun vincle amb el coneixement científic, poden inscriure les seves propostes d’activitats fins a l'1 de febrer.

Ampliar informació 
 

Oberta la inscripció per a #100tífiques 2024

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) conviden un any més a participar al programa #100tífiques, que vol inspirar nens i nenes, contribuir a superar els estereotips al voltant de la ciència i la tecnologia, posar en relleu el talent de les dones en l’àmbit de l’R+D+I al país i fer xarxa entre elles. Inscripcions obertes fins al 12 de gener.

Ampliar informació 
 

Nova Olímpiada matemàtica catalana femenina

Nova edició d'aquestes jornades matemàtiques de descoberta, creixement i superació per a alumnes de Batxillerat o ESO. Un lloc on crear amistats, resoldre problemes i explorar l’apassionant món de les matemàtiques d’una manera diferent i col·laborativa. Una oportunitat per viure una experiència que canviarà la perspectiva matemàtica de les participants. Inscripcions obertes fins al 12 de gener.

Ampliar informació 
 

Go top

Agenda

[10 de gener, Institut d’Estudis Catalans]

[Del 22 de desembre al 7 de gener, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Del 23 de desembre al 7 de gener, Jardí Botànic de Barcelona]

[Del 27 de desembre al 03 de gener, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museu Marítim i Museu Olímpic i de l’Esport]

[Del 23 de desembre al 7 de gener, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[9 de gener, Acció Agència per la Competitivitat de l'Empresa]

[22 de gener, Centre Cívic Vil·la Urània]

[Fins el 26 de gener, Centre Cultural Sant Josep]

[Fins al 18 de febrer, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[Fins el 3 de març, Fundació Antoni Tàpies]

[Fins el 25 de maig de 2025, Centre Martorell d’Exposicions]

[Fins el 29 de setembre, Centre Martorell d’Exposicions]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram