Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 67 (febrer 2024) - #67
Go top

Notícies

Projecte «Dones que transformen», amb motiu del 8M

Amb motiu del 8M, el Canòdrom impulsa el projecte «Dones que transformen», una oda a les dones que han desafiat els límits de la ciència i la tecnologia al llarg de la història, il·luminant el camí amb la seva presència. L’objectiu és celebrar les històries de les qui han lluitat, treballat i somiat amb altres mons, i reconeixer les seves contribucions a la ciència i la tecnologia, l’activisme i la defensa de drets, així com el seu lideratge i impacte social.

Ampliar informació

Programa municipal contra les desigualtats de gènere en ciència i tecnologia

La Tecnòloga és un projecte de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va començar l’any 2022 i es tradueix en un conjunt d’accions i activitats per a tots els públics dirigits a reivindicar el paper de les nenes i les dones al món de la ciència i la tecnologia amb l’objectiu de visibilitzar les bretxes digitals de gènere i l’efecte Matilda: la manca de reconeixement de les fites aconseguides per les científiques i tecnòlogues al llarg de la història. 

Ampliar informació 

Manifest de Ljubljana, en defensa de la lectura

La UPC s’ha adherit al Manifest de Ljubljana, que es va presentar el 10 d’octubre de 2023, per fer una crida a reconèixer la importància permanent de la lectura de nivell superior,  com a eina per desenvolupar el pensament analític i crític en l’era digital. Aquesta adhesió es va fer pública el 14 de febrer, en un acte a la Biblioteca Gabriel Ferraté titulat «La lectura com a pont entre disciplines: creant comunitat a la UPC».

Ampliar informació

«Jugar amb les matemàtiques», lema del seu dia internacional

Felicitem el MMACA per la celebració el passat 2 de febrer dels deu anys de la inauguració de l’exposició permanent al Palau Mercader de Cornellà. Aquí podeu recuperar alguns materials de la celebració. Així mateix, el proper 14 de març (3/14, dia Pi), se celebra a tot el mon el Dia Internacional de les Matemàtiques per despertar la creativitat i donar llum a les connexions entre les matemàtiques i tot tipus de camps, conceptes i idees, no deixeu de participar-hi.  

Ampliar informació   

Inaugurat el nou Centre Martorell d’Exposicions a la Ciutadella

Reobre portes el que va ser el primer edifici construït com a museu públic a Barcelona i Catalunya, inaugurat com a Museu Martorell l’any 1882 i reconvertit en Museu de Geologia el 1924, fins al seu tancament el 2010.  Aquest edifici històric singular rehabilitat es converteix en el segon equipament que s’obre al públic en el marc de la Ciutadella del Coneixement, després de l’Hivernacle, i suposa una nova fita en l’estratègia de Barcelona de posar al dia el parc per tal que sigui un pol de ciència i recerca.

Ampliar informació 

Go top

Publicacions

Cervells, robots, humans : apunts d'un UPCnauta

La col·lecció Diàlegs UPCArts vol afavorir espais de trobada entre experts de la UPC i figures destacades del pensament contemporani, per tal de promoure el debat públic i el foment de la cultura. Ja es troba disponible en accés obert l’última incorporació a la col·lecció: «Cervells, robots, humans : apunts d'un UPCnauta», una odissea acadèmica on l’autor, Xavier Duran, ens convida a fer un viatge fascinant pel coneixement de la UPC.

Ampliar informació

Go top

Recursos

Nou espai web de la UB per formar en ciència ciutadana

La Universitat de Barcelona ha inaugurat recentment un web sobre ciència ciutadana per formar en aquest tipus de recerca col·laborativa el personal investigador, estudiants, entitats civils i altres col·lectius. La UB ha estat una de les universitats que ha participat en el projecte Citizen Science NOW, que té com a objectiu formar la ciutadania en competències i habilitats per poder desenvolupar projectes de ciència ciutadana.

Ampliar informació

Go top

Resum de premsa

Notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada.

Go top

Convocatòries

Premi Internacional d’Il·lustració Científica i de la Natura Illustraciencia

Fins al 31 de març resta obert el termini de presentació de treballs a una nova edició d’Illustraciencia. Hi poden participar persones majors d’edat de qualsevol país amb obres de tècnica lliure que hagin estat realitzades a partir de l’1 de gener de 2023, en tres categories: Il·lustració Naturalista, Il·lustració Científica i Any Cajal. Es premiarà el rigor científic, la innovació i la capacitat divulgativa de les il·lustracions.

Ampliar informació

Go top

Agenda

[Fins el 29 de febrer, Fira Gran Via]

[29 de febrer i 2 de març, diversos espais]

[1 de març, Edifici Històric de la UB]

[5 de març, Centre Martorell d’Exposicions]

[Fins el 8 de març, Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC]

[Del 6 al 9 de març (Fira, La Salle Barcelona-URL) i 5 d’abril (Final, Paranimf UB)]

[Del 7 al 27 de març, CaixaForum Macaya] 

[11 de març, Institut d’Estudis Catalans]

[Del 12 al 15 de març, diversos espais, Pessics de Ciència a l'Hospitalet]

[14 de març, 11 d’abril, 9 de maig, Canòdrom]

[15 de març i 12 d’abril, centre cívic Joan Triadú de Vic, Cooperativa de Torelló]

[17 de març, Museu de Ciències Naturals de Barcelona] 

[Fins el 17 març, CCCB]

[21 de març, Centre Martorell d’Exposicions] 

[12 i 13 d’abril, Etopia Centro de Arte y Tecnología, Saragossa]

[16 d'abril i 11 de juny, Institut d’Estudis Catalans]

[6 de juny, AEC2 i Residencia de Estudiantes, Madrid]

[Del 12 al 15 de juny, Katowice, Poland]

[Fins el juny, Ateneu de Vic]

[Fins el 16 de febrer de 2025, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram