Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 69 (abril 2024) - #69
Go top

Notícies

Immersos en una nova diada de Sant Jordi, esperem que l'estigueu gaudint intensament! Recollim només un tastet de novetats en matèria de divulgació científica publicades aquests últims mesos. Un llistat breu però divers amb llibres tant per a joves com per a adults i de diferents temàtiques científiques i humanístiques. I, com sempre, us convidem a seguir remenant llibreries i biblioteques durant tot l’any. No hi ha millor regal que estimular el cervell amb nous coneixements i emocionar la ment amb la sensació de comprendre el mon una mica millor. 

La UB lidera el projecte VIGEOCULT, finançat amb fons NextGeneration de la UE, que crearà un museu natural i obert amb tecnologies de realitat virtual i augmentada sobre reconstruccions geològiques 4D per reconstruir el patrimoni geològic, paleontològic i cultural dels Pirineus. La nova proposta museística vol brindar una experiència emocional al públic general basada en la comprensió dels sistemes geològics i paleontològics i el seu impacte en el paisatge, l’activitat humana i la història.

El panorama podcaster està en efervescent ebullició. Ara, Ràdio Maconda, la ràdio de les Biblioteques de Barcelona presenta «Molècules», un pòdcast de converses amb convidats i convidades de l’àmbit científic que divulguen les seves tasques a través de llibres, tot aprofundint en les seves investigacions. La iniciativa vol despertar l’interès pel pensament científic des d’una mirada oberta i tractar camps tan diversos com la biologia, les matemàtiques o la física d’una manera entenedora i interessant per a tothom.

Per tal d’afavorir i divulgar el coneixement fruit de la interrelació entre l’àmbit científic i tecnològic i el de les humanitats, les arts i la cultura. L'objectiu del conveni és realitzar d'activitats conjuntes que contribuiran a formar l'estudiantat des d'una perspectiva integral, així com divulgar entre la ciutadania el coneixement que es deriva de la interrelació entre l'àmbit científic i tecnològic amb les humanitats, les arts i la cultura. El conveni té una vigència de quatre anys prorrogables a quatre anys més.

El nou pla estratègic d’Horitzó Europa estableix les orientacions estratègiques i els programes de treball per als darrers tres anys d’aquest programa, que són: la transició verda, la transició digital i una Europa més resilient, competitiva, inclusiva i democràtica. El Pla augmenta l’ambició d’Europa en matèria de biodiversitat i inclou també la Nova Bauhaus Europea que, des del 2020, tracta de fer més ecològic el sector de la construcció, així com el paisatge urbà i el mode de vida a les nostres ciutats.

Més de trenta organitzacions de l’ecosistema científic europeu, entre elles la Universitat de Barcelona o la Universitat Politècnica de Catalunya s’han adherit a la Declaració de Barcelona sobre informació de recerca en obert que es va fer pública el 16 d’abril. Tots els signataris de la declaració comparteixen que cal implantar canvis fonamentals en la manera que la informació de la recerca que es fa servir i es produeix. Massa sovint la presa de decisions en ciència es basa en informació de recerca que no està en obert.

BioDiverCiutat és un esdeveniment de ciència ciutadana que forma part del City Nature Challenge, un concurs internacional on ciutats de tot el món competeixen de manera amistosa per reportar el major nombre possible d’observacions d’espècies de flora i fauna. Del 26 al 29 d’abril qualsevol persona interessada pot pujar a una plataforma les seves observacions de qualsevol ecosistema urbà de Barcelona i de tots els municipis metropolitans (boscos, parcs, jardins, rius, aiguamolls, dunes, platges i mar).

La ciència és dels continguts més buscats a YouTube després de la música i, ara, ho serà també a la plataforma 3Cat perquè un dels pilars del recordat i premiat programa «Quèquicom», l'entusiasta Pere Renom, torna a portar la ciència a la televisió amb un nou programa apassionant, ple de coneixements sorprenents i bon humor. Amb la recuperació i posada al dia d'aquest format atemporal 3Cat aposta per la divulgació de qualitat i dona un espai als joves i preparats talents que destaquen a les xarxes.

Go top

Publicacions

El tercer informe del Think Tank Future Trends Forum profunditza en deu tendències emergents que redefiniran aspectes fonamentals de la nostra vida. Com es transformaran les ciutats intel·ligents en ciutats sàvies i així esdevenir entorns realment sostenibles que cuidin dels seus habitants? O quin impacte tindrà un aprenentatge híper personalitzat i altament especialitzat en la reflexió humanística, el debat o l’empatia? Són només algunes de les qüestions que aborda aquest Megatrends 2024.

Go top

Recursos

Ja podeu visionar la sèrie de conferències que la gran divulgadora Blanca Martínez, de l’Institut Geològic i Miner, va impartir a l’última Setmana de la Ciència i la Tecnologia del CSIC, on va abordar la presència de la Geologia en els grans clàssics de la literatura fantàstica i de terror, la música hard rock i heavy metal, els videojocs, les sèries d’animació japoneses i els mites i llegendes. Sorprèn el rigor científic i la utilitat didàctica i divulgativa de moltes les referències geològiques que hi esmenta.  No us els perdeu!

Go top

Resum de premsa

Notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada.

Go top

Convocatòries

Activitat en la qual estudiants o alumni de diverses àrees acadèmiques treballen junts resolent reptes als quals s’enfronta la societat. Totes les propostes seran avaluades per un jurat, que premiarà a les 3 millors propostes. El propòsit de la iniciativa és encoratjar i promoure la innovació entre els estudiants que treballaran en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Qualsevol persona hi pot participar, no és necessària cap experiència o coneixement previ. Inscripció oberta fins el 3 de maig.

Aquest esdeveniment que vol donar visibilitat a la diversitat sexual i de gènere entre gent del món de la ciència i promoure la cultura científica, arriba per primer cop a Tarragona el 12 de juny. Si ets una persona LGTBIQA+ en recerca o divulgació científica, pots proposar la teva xerrada, activitat o actuació fins al 12 de maig per correu electrònic. Aquesta edició de l’Orgull en Ciències és una col·laboració entre TarraKweers, Science Queers, l’IPHES i el Centre Cultural Antic Ajuntament de Tarragona.

Go top

Agenda

[Del 25 al 28 d’abril, Fabra i Coats Fàbrica de creació]

[25 i 30 d’abril, 2 i 7 de maig, Edifici històric UB]

[2 de maig, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[31 de maig, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid]

[Fins el 2 de juny, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[7-9 de juny, El Born CCM i pl. Comercial, Barcelona]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram