Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.1 - Especial Jornada Ocupació a la Indústria Local 2018 (maig 2018) - #1

Resultats i reflexions

El futur: la quarta revolució industrial, ocupació de qualitat i en femení

Des que el 2014 s'iniciés l'OIL fins ara, el mercat de treball ha anat canviant. S'entreveuen els primers signes de recuperació econòmica però aquests coexisteixen amb un mercat de treball ineficient i asimètric. L’ocupació augmenta quantitativament, però disminueix qualitativament.

La 3a convocatòria segueix apostant per la indústria però emfasitzant el salt cap al paradigma 4.0, amb l'objectiu de garantir la seva competitivitat i l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació en els mercats de treball locals.

Us hi apunteu? Llegir més...

Les primeres convocatòries s'emmarcaven en un context de crisi i amb un gran nombre de persones aturades que formaven col·lectius de gran vulnerabilitat, on l'objectiu era oferir a aquestes persones oportunitats en un àmbit productiu que els aportés estabilitat i una inserció de qualitat. Aquesta nova convocatòria pretén adoptar una mirada més estratègica

Davant d'un nou context, es mantenen en essència els mateixos principis i els elements estratègics del programa però es vol incidir també en altres aspectes. 

L'estructura del programa manté els 3 eixos d'intervenció:

  1. La concertació institucional i la col·laboració publicoprivada
  2. L'enfortiment del model industrial local
  3. La retenció del talent i el desenvolupament competencial de les persones

No obstant això, aquesta nova convocatòria que encetem vol impulsar projectes que incorporin en el seu disseny una mirada estratègica cap a la millora de la competitivitat de la indústria local, tenint en compte la realitat que representen la nova indústria i la indústria 4.0.

Així mateix, els millors resultats d’inserció laboral s’han d’assolir amb el desenvolupament competencial i la retenció del talent, afavorint les vocacions industrials i la incorporació, en igualtat, de les dones a la indústria.

D'una banda, s'ha detectat la necessitat de desplegar iniciatives que despertin la curiositat per la indústria i estimulin les vocacions cientificotecnològiques, principalment entre el perfil més jove. Iniciatives que ara suposin plantar la llavor, emmarcades dins d’una estratègia de desenvolupament econòmic local a llarg termini, i que facin la indústria atractiva, garantint així la seva competitivitat i creixement.

Per l'altra, malgrat que les dones apareixen sempre a les principals dades d'atur, la seva participació en les dues anteriors convocatòries ha estat minoritària, especialment en aquells projectes que han treballat amb sectors tradicionalment molt masculinitzats. Aquesta tercera convocatòria vol incentivar el treball per augmentar la presència de la dona a la indústria, sobretot des d'una òptica transversal, és a dir, present en el conjunt d'actuacions que es desenvolupin.

Finalment també es vol posar èmfasi en la importància que els governs locals, en el marc de la seva estratègia territorial de desenvolupament econòmic local, afavoreixin les sinergies empresarials i la cooperació territorial. Amb això no tan sols es vol optimitzar l'ús dels recursos disponibles, sinó que el treball en xarxa ha de permetre cercar solucions conjuntes a desafiaments comuns i al mateix temps donar respostes a necessitats concretes, consolidant, així, vincles de confiança entre territoris.

Newsletter: e-Indústria
Newsletter number: N.1 - Especial Jornada Ocupació a la Indústria Local 2018 (maig 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria