Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.10 - Monogràfic I4.0. (setembre 2019) - #10

L'opinió de...

Sílvia Gironès: Estem morts (i no ho sabem!)

 

La transformació digital fa temps que s’ha iniciat i tot fa preveure que aquelles persones i organitzacions que actuïn com si no passés res, “moriran professionalment".

 

 

”Estem morts (i no ho sabem)!”. Aquest és un dels missatges més impactants que hem après en el curs “Estratègies locals per al desenvolupament de la indústria 4.0 i nous perfils competencials”, organitzat per la Diputació de Barcelona durant els mesos de maig i juny.

Sis sessions de cinc hores que han transformat la nostra manera d'aproximar-nos a la realitat digital i que evidencien la necessitat d'emprendre accions públiques en l'àmbit local per adequar les dinàmiques del mercat de treball a la quarta revolució industrial. 

Font: TalentWorks

Les tecnologies 4.0 que estan implementant moltes empreses i administracions a escala mundial, està alterant exponencialment els models de negoci tradicionals, difuminant la frontera entre productes i serveis, optimitzant processos a totes les àrees d’una organització, i sobretot, està modificant quins són els clients i els competidors.

Tots aquests exemples ja són reals: fer un inventari amb un dron de forma automatitzada i periòdica, atendre als clients 365 / 24 h per internet automàticament a través d’un xat box dotat d’intel·ligència artificial, produir una peça que s’ha trencat amb una impressora 3D en un termini d’hores, arreglar màquines sensoritzades a distància, controlar un magatzem ple de robots des d’una sala control, etc.

Així que si la teva empresa encara no ha començat a interessar-se a augmentar el seu grau de digitalització per reinventar-se i algun dels teus competidors sí que ho està fent, estàs en perill de desaparèixer!

L’evolució de la tecnologia també farà que molts llocs de treball desapareguin, altres modificaran la manera de fer les tasques (tal com va passar amb internet i el correu electrònic) i apareixeran moltes altres noves feines a les quals haurem de posar nom.

Persones que treballen en cadenes de muntatge, com a televenedores, carretoneres o gravadores de dades, veuran com el seu lloc de feina deixa d’existir. Hi ha estudis que afirmen que el 54% dels llocs de treball actuals estan en risc d’automatització.

Per tant, el més important per a l’ocupabilitat actual i futura de qualsevol persona de qualsevol edat és la formació permanent especialment en les noves competències digitals. Cal dedicar un percentatge del nostre temps diari a automillorar-se. El nou entorn requereix professionals capaços de reinventar-se i d’interactuar en xarxa amb persones, màquines i sistemes.

Aquest butlletí recull de manera monogràfica les opinions i els elements de debat que ens van proposar els professionals que van impartir el curs.

Agraïm la motivació i l’empenta que ens han transmès tots els formadors: Xavier Marcet, Jaume Valls, Carles Soler, Carlos Cosials, Virginio Gallardo i Lluís Ramis, per seguir treballant per connectar les persones i les empreses  específicament cap a la indústria 4.0.

 

Sílvia Gironès

Tècnica de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

 

 

A twitter hem fet una síntesi de cadascuna de les sessions:

Xavier Marcet: Sessió1 - Reptes en un entorn 4.0

Jaume Valls: Sessió 2 - Estratègies cap a la indústria 4.0

Carles Soler: Sessió 3 - Sistemes productius i logístics avançats

Carlos Cosials: Sessió 4 - Productes digitals i connectivitat amb clients

Virginio Gallardo: Sessió 5 - Competències 4.0

Lluís Ramis: Sessió 6 - Paper dels ens locals en la indústria 4.0

 

Si vols saber més sobre quines són les noves competències digitals, llegeix l’article que vam fer per al butlletí número 5.

 

Newsletter: e-Indústria
Newsletter number: N.10 - Monogràfic I4.0. (setembre 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria