El 100x100 del talent és el títol del butlletí e-indústria que es va quedar a les portes de sortir el mes de març de 2020 i que ara us fem a mans. Res del que s'havia escrit ha perdut vigència i és per això que hem decidit publicar-lo pels volts del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Són dies assenyalats que any rere any ens recorden que encara hem de seguir reivindicant la igualtat i l'equitat i que ni el talent, ni l'esforç ni la capacitat de superació tenen gènere.
Sense diversitat les companyies perden ingressos. Com diu la Sara Berbel[1] “La pèrdua de talent suposa un cost ocult per a l’economia que no es té en compte. A més s’ha demostrat que els equips mixtes funcionen millor i prenen millors decisions.” I afegeix la Lluïsa Rodríguez, catedràtica emèrita d’orientació professional de la Universitat de Barcelona, que aquests equips “(....) són els que exigeixen les empreses de futur per conèixer realment als seus compradors”.
Aquesta mancança de talent femení és fa encara més evident en àmbits com STEM/STEAM[2] sobretot si tenim en compte que menys d’un 30% de les noies es decanten per estudis de tecnologia (enginyeries, arquitectures, titulacions TIC) tal com ens comenta la Núria Salán, Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i membre de Indústria+Dona, a l’apartat d’Indústria i Dona del butlletí. Aquest debat pren més força quan al 2020 calen 1,9 milions de professionals altament qualificats d’aquestes especialitats[3]. En aquest sentit, es planteja el repte de com aconseguir l’interès de les noies i les dones cap els àmbits STEM com a una opció laboral i professional. Repte que comporta dues implicacions, una que té a veure amb les oportunitats d’accedir a treballs de futur, de més qualitat en termes de condicions laborals, una altra, igualment important, reduir la perpetuació d’estereotips vinculats al gènere permetent la incorporació d’altres mirades en la configuració i el desenvolupament de la tecnologia i de tot l’entramat TIC: creació de maquinari, gestió de xarxes, formulació d’algoritmes, configuració d’apps, disseny de jocs on line, etc. Com diu Víctor Costa en l’apartat d’opinió d’aquest butlletí, “la tecnologia ens obre un gran ventall d’oportunitats però també d’amenaces”, que en el cas dels algoritmes depèn de com siguin formulats poden ser capaços de discriminar per raó de raça, ètnia o sexe. “Precisament per això, s’ha d’incentivar que els ordinadors, la tecnologia o la indústria siguin una cosa de tots”.
En aquesta línia, cal implementar diferents mesures, unes d’elles de discriminació positiva com són els plans d’igualtat a les empreses establint a partir del Reial Decret 6/2019 l’obligatorietat de que aquestes els tinguin i el registrin.
A aquestes cal sumar altres mesures que tot i que tinguin efectes a mig i llarg termini són igual de necessàries, es tracta d’aquelles adreçades al jovent i als nens i nenes de primària i secundària. Estem convençudes que és un treball col·lectiu i de cooperació publico-privada i així ho hem promogut des de la Diputació de Barcelona a través del Programa d’Ocupació a la Indústria Local. Aquest Programa està desplegant a la província de Barcelona diferents mesures i accions de la mà dels ens públics locals amb la col·laboració d’agents de l’àmbit educatiu, científic, tecnològic, empresarial, social, per fer possible aquesta fita. Per això, ha estat imprescindible realitzar activitats de l’àmbit científic tecnològic amb la participació de nens i nenes de primària i de secundària per evitar que es descartin prematurament de fer estudis de les disciplines STEM. Igualment, un altre element clau ha estat el d’oferir models a seguir, referents femenines en l’àmbit de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Un bon exemple, és el compromís d’entitats com Indústria+Dona i el grup de noies enginyeres Young IT Girls que actuen com a referents per les nenes i noies i, a la vegada, treballen perquè aquestes s’imaginin en el sector i vegin viable poder arribar-hi, experiència que ens expliquen aquestes últimes en l’apartat de vocacions industrials del butlletí. Una altra iniciativa ha estat fomentar les vocacions científic tecnològiques a través del Challenge Indústria difonent-les a través de les xarxes socials amb l’objectiu d’arribar al major nombre de joves possibles. Així, els i les joves poden conèixer perfils professionals tan diversos com tècnic/a de muntatge, dissenyador/a en impressió 3D, programador/a amb control numèric, tècnic/a en robòtica, dissenyador/a d’experiències d’usuari, entre d’altres.
Per donar resposta als reptes i les oportunitats de les tecnologies en els diferents àmbits de la nostra vida cal la implicació de tots i totes, no es pot deixar a ningú enrere.
Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona
[1] Jornada “Guanyem talent i productivitat a través de l’equitat” organitzada per la Fundació Factor Humà amb la col·laboració del Observatori Dona Empresa i Economia (Odee) de la Cambra de Comerç de Barcelona i Barcelona Activa.
[2] El terme STEM és un acrònim que correspon a les inicials de les paraules en anglès Science, Technology, Engineering and Maths que va ser emès als anys 90 per la National Science Foundation, l'alternativa STEAM afegeix Arts and Math.
[3] Dades extretes de l’estudi “Dèficit de talento, objetivo 2020” (Randstad REsearch, 2016)
Newsletter: e-Indústria
Newsletter number: N.12 - El 100 x 100 del talent (novembre 2020)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local