"Si realment volíem donar un valor afegit al projecte i innovar en estratègies d’intervenció, havíem d’anar un pas més enllà: qualificar dones en ocupacions on habitualment no hi estan representades."
Les empreses del sector del metall estan configurades per equips de treball marcadament masculins.
Aquesta desigualtat és generalitzada a tota la indústria, on el percentatge de dones representa menys del 30% de les plantilles.
Les dificultats que manifesten les empreses del sector per reclutar persones qualificades ens ha conduït a abordar la problemàtica per mitjà de dues estratègies: el foment de les vocacions industrials entre les persones joves i la incorporació d’un col·lectiu que, fins al moment, no té representació significativa a les organitzacions del sector metal·lúrgic: les dones.
L’aprovació de la tercera edició del projecte MetallVallès, impulsat per la Diputació de Barcelona en el marc de la convocatòria Ocupació a la Indústria Local, i en el qual els Ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès i Ripollet ens hem aliat per millorar les oportunitats de feina al sector de la metal·lúrgia, ens brindava l’oportunitat d’endegar polítiques per trencar aquest biaix de gènere. Tot i que a les dues primeres edicions de MetallVallès hi van participar dones, ho van fer en ocupacions que tradicionalment ja han estat ocupades per aquestes, com pot ser l’acoblament de components electrònics. Creiem que la feina desenvolupada fins al moment era encertada però, si realment volíem donar un valor afegit al projecte i innovar en estratègies d’intervenció, havíem d’anar un pas més enllà: qualificar dones en ocupacions en què habitualment no hi estan representades. Per què no dones torneres, fresadores, ajustadores, matriceres o soldadores d’estructures metàl·liques?
Tenint en compte que hi ha poques dones que provinguin de la formació reglada d’àmbit industrial i que el sector necessita cada vegada més perfils qualificats, la nostra proposta ha estat endegar un curs d’ ”Iniciació al metall” i formar aquest target en conceptes bàsics de la branca metall-mecànica: interpretació de plànols, disseny, mecanitzats i metrologia bàsica. Aquest curs no era nou per nosaltres ja que l’havíem ofert a anteriors edicions del projecte però no hi havia hagut cap inscripció de dones, només s’hi interessaven els homes.
Després d’una àmplia difusió feta per múltiples canals, a principis de novembre de 2018 es va realitzar una sessió informativa adreçada a dones per donar a conèixer les característiques del sector, les necessitats detectades a les ofertes de treball que es gestionaven des del servei, el programa del curs “Iniciació al metall” i l’itinerari que MetallVallès oferia a les participants en acabar l’acció formativa, com ara la possibilitat de completar la formació amb estades formatives en un context real d’empresa o bé continuar ampliant el coneixement amb més cursos d’especialització. A la sessió vam comptar amb la participació de l’Alícia Bosch, Gerent de Muelles y Resortes Bosch i Presidenta del Centre Metal·lúrgic. Pensem que la difusió feta va ser molt efectiva ja que van assistir 37 dones a la sessió i la gran majoria es van mostrar interessades en participar al curs. El panorama era optimista perquè ens permetria fer una acurada selecció d’alumnes i indicava un canvi en relació a les tendències anteriors: el sector començava a ser atractiu a les dones.
Amb l’Alícia Bosch i altres dones provinents de diferents àmbits professionals vam impulsar fa aproximadament un any el grup Indústria Més Dona, que té per objectiu fomentar la presència de la dona a la indústria per mitjà dels següents eixos de treball: sensibilització, foment de vocacions, formació, inserció i promoció professional.
Les alumnes del curs van acabar la fase teoricopràctica a finals de gener i actualment es troben realitzant les pràctiques a les empreses, on acabaran de formar-se i consolidar els conceptes apresos. Una vegada finalitzades les pràctiques serà el moment d’avaluar el grau d’acceptació que ha tingut aquesta iniciativa al teixit productiu, amb el qual portem temps treballant per sensibilitzar envers la inclusió d’un col·lectiu que, fins ara, ha tingut poca representativitat al sector.
Ester Creus
Tècnica d'Intermediació Laboral
Promoció Econòmica de Sabadell, SL. - Ajuntament de Sabadell
MetallVallès 2018-2020, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local
Newsletter: e-Indústria
Newsletter number: N.7 - +Dona +Futur (març 2019)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local