Equips formants per alumnes de 3er. d'ESO dissenyen, creen i desenvolupen projectes o prototips de caràcter innovador per millorar la qualitat de vida de les persones.
Els nens i les nenes viuran en un món digital on la innovació i la tecnologia formarà part del seu dia a dia. Malgrat es reconeix la importància que tenen i que tindran en un futur la ciència i la tecnologia en el desenvolupament socio-econòmic, any rere any, menys joves es decanten per estudis vinculats a aquests sectors. D’aquesta manera, cada vegada és més necessari potenciar el desenvolupament d’habilitats i coneixements que els permetin entendre i formar part d’un entorn canviant, complex i incert.
El Programa PETIT és impulsat i coordinat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i segueix la metodologia creada per Valnalón, amb la complicitat i participació de tots els centres d’educació secundària. La finalitat del projecte és acostar als joves a la tecnologia, que li perdin la por i sobretot descobrir el món de la innovació.
Aquest any hi participen 113 alumnes, de 3er. d'ESO, que conformen 29 equips d’innovació a l’aula, que dissenyen, creen i desenvolupen projectes o prototips de caràcter innovador per millorar la qualitat de vida de les persones. Els alumnes treballen de manera autònoma a través d’un ensenyament guiat, en la majora del casos pel professorat de tecnologia.
En la primera fase del procés, observen i analitzen l’entorn per detectar necessitats o problemes. Un cop detectats, generen idees que poden donar-los una solució tangible. Analitzen la viabilitat de cada idea i seleccionen la més factible, convertint-la en realitat. Entrant així a la segona fase del projecte, la construcció del prototip.
Al llarg del procés es realitzen visites i assessoraments per part d’experts, com de l’OEPM (Oficina Espanyola de Patents i Marques), on s’expliquen com es pot protegir la propietat intel·lectual i industrial, i exemplifiquen casos de com s’han convertit en realitats projectes i prototips que ara són d’us comú entre la majoria de la població.
Des de l’Agència es realitza el seguiment dels equips i avaluació dels projectes, i a més a més, s’imparteixen tallers per facilitar el procés, per exemple el de “generació d’idees”, així com tutories i sessions dinàmiques juntament amb un tècnic de Valnalón una vegada per trimestre.
Aquest tercer any de projecte, i gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, s’ha firmat un conveni de col·laboració amb UPC per tal que cinc estudiants d’enginyeria tutoritzin els equips i els ajudin a millorar els seus prototips. El tutors estan cursant les especialitats de química, electrònica, TIC, mecànica i automoció. Cada tutor porta entre 5 i 7 equips d’innovació.
Els tutors realitzen l’acompanyament dels projectes, proporcionant informació sobre aspectes tècnics i tecnològics i oferint possibles línies de treball per trobar solucions davant les dificultats que van sorgint en els prototips.
La culminació del treball realitzat dins del Programa PETIT és l’EXPO INNOVA PETIT, que es realitzarà el proper mes de juny. Els alumnes dels 7 centres educatius de secundària del Berguedà presentaran els seus prototips davant d’experts, innovadors, empresaris i electes de la comarca. Enguany podran veure des d'aplicacions mòbils que et seleccionen la roba depenent del temps que faci, fins a pas de peatons amb sensors de seguretat que encen llums quan s'apropa una persona o mecanismes "pera a despistats" que t'avisen si et deixes la porta de casa oberta.
Programa OIL "Ocupació en el sector electromecànic i tèxtil al Berguedà"
Agencia de Desenvolupament del Berguedà
Newsletter: e-Indústria
Newsletter number: N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local