Habitatge, Urbanisme i Activitats - febrer 2014

Butlletins
febrer 2014 - #57

Normativa

Publicada la Llei d’Unitat de Mercat

Al BOE de 10 de desembre de 2013 es va publicar la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de garantia de la unitat de mercat, la finalitat de la qual és "d'establir les disposicions necessàries per fer efectiva la unitat de mercat en tot el territori nacional".

La Llei obliga a suprimir tots els controls previs (autoritzacions o llicències) per a totes les activitats econòmiques, excepte quan concorrin raons imperioses d'interès general taxades per llei i respectant els principis de necessitat i proporcionalitat. Aquesta limitació s'ha fet extensiva a activitats que quedaven fora de la Directiva de serveis. En els següents casos i quan una norma amb rang de llei ho reguli es podrà exigir autorització:

  1. Respecte els operadors econòmics: Per raons d'ordre, seguretat, salut pública o protecció del medi ambient en el lloc on es realitzi l'activitat, i aquests aspectes no es puguin protegir satisfactòriament mitjançant una comunicació o declaració responsable.
  2. Respecte a les instal·lacions o infraestructures físiques necessàries per a l'exercici d'activitats econòmiques susceptibles de generar danys al medi ambient, l'entorn urbà, la seguretat, la salut pública i el patrimoni històric, i només quan aquests aspectes no es puguin protegir satisfactòriament mitjançant una comunicació o declaració responsable.
  3. Quan el número d'operadors econòmics sigui limitat: per limitació de  recursos naturals, utilització de domini públic o serveis públic sotmesos a tarifes.
  4. Quan ho prevegi la normativa de la Unió Europea o convenis internacionals.

L'exigència de les comunicacions prèvies i declaracions responsables també s'haurà de motivar per raons imperioses d'interès general.

En tot cas, els operadors econòmics necessitaran únicament de la intervenció d'una administració competent per operar i vendre els seus productes o serveis en tot el territori nacional, aquest principi d'eficàcia a tot el territori nacional no s'aplicarà en cas d'autoritzacions, declaracions responsables i comunicacions vinculades a una concreta instal·lació o infraestructura física, sempre que els requisits afectin tan sols a aquestes.


Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats