Juny 2022 - Núm. 194

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Els Serveis de mediació ciutadana es consoliden al territori com a referents de convivència

La Diputació de Barcelona impulsa el Programa de mediació ciutadana des de fa més de 15 anys, mitjançant el qual ofereix suport econòmic i acompanyament integral per a la creació i manteniment de serveis de mediació ciutadana (SMC) a ajuntaments i consells comarcals de la província de Barcelona.

Actualment, formen part del Programa 46 ens locals (42 ajuntaments i 4 consells comarcals). L’objectiu inicial dels SMC era abordar conflictes veïnals des de la proximitat i de forma dialogada.

Les societats cada cop més complexes han posat de manifest la necessitat de les administracions locals de donar respostes més integrals a conflictes multicausals i, per tant, amb una major col·laboració i implicació dels diferents serveis municipals i comarcals.

Per aquest motiu, en els darrers anys, els SMC han ampliat les seves tasques més enllà de la mediació en el sentit més estricte i han esdevingut agents centrals en la promoció de la convivència. Els SMC han anat prenent rellevància dins la mateixa organització municipal i comarcal, els valors i capacitats que aporten els professionals mediadors resulten de molta utilitat en l’abordatge de situacions complexes, ja sigui mitjançant l’assessorament, la coordinació o la col·laboració més activa entre els diferents àmbits municipals i comarcals.

Més concretament, els SMC participen en taules transversals de convivència i xarxes de temes tan diversos com: la coeducació i la diversitat, la salut comunitària, el diàleg interreligiós, els projectes socials, la xarxa de professionals de barris, els consells d’infància, entre altres.

Els SMC duen a terme actuacions proactives d’acció comunitària als barris i a les comunitats veïnals, l’objectiu de les quals és reforçar i reconèixer els vincles veïnals, i l’acolliment de la diversitat. En aquest sentit, promouen xarxes de suport veïnal i de vincle amb entitats o xarxes de conciliadors comunitaris, entre d’altres.

A banda d’aquest nou enfocament, els SMC continuen desenvolupant tasques de formació i sensibilització adreçades a la ciutadania en general, o bé a col·lectius determinats, com l’alumnat i personal docent o entitats veïnals, per exemple.

Per tal d’assegurar i millorar la qualitat del servei que ofereixen els SMC, i en el marc del Programa de mediació ciutadana, la Diputació també ofereix formació i espais de compartició del coneixement i supervisió per als professionals mediadors/es i referents dels serveis municipals i comarcals; suport a l'avaluació i millora de la prestació i la gestió dels serveis públics municipals i comarcals mitjançant la participació al Cercle de comparació intermunicipal de Serveis de mediació ciutadana.

Per últim, la Diputació de Barcelona també impulsa el coneixement al voltant de la mediació ciutadana. En aquest sentit l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social ha signat un conveni amb la Universitat Pompeu Fabra per la creació de la “Càtedra de mediació ciutadana: pràctiques socials restauratives per promoure la convivència”. L'objectiu de la càtedra és definir un marc conceptual i de coneixement sistematitzat sobre les pràctiques restauratives a l’àmbit local i que aquest marc sigui d’utilitat pels professionals de la mediació, així com a altres col·lectius, per la implantació d’eines restauratives en el treball dels vincles.

Per a més informació i més detalls programa sobre el Programa de mediació ciutadana i l’activitat dels SMC,  podeu seguir aquest enllaç https://www.diba.cat/web/convivencia/programa-de-mediacio-ciutadana i també podeu consultar el darrer informe del cercle de comparació a https://www.diba.cat/documents/116331112/0/Mediacio_ciutadana+Informe+final+CCI+Resultats+2020+LlD.pdf/a3bbec64-d93b-b188-6ba9-ae9123558dc2?t=1643017626782

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #194 - Juny 2022