Febrer 2023 - #163
TwitterYoutube

Núria Parpal: "Les inversions en adaptació al canvi climàtic que s'executin avui reduiran els costos en el futur"

Parpal és cap de la Secció de Planificació Ambiental Local

Parpal és cap de la Secció de Planificació Ambiental Local

 

La Gerència de Serveis de Medi Ambient coordina el projecte Life eCOadapt50, iniciativa cofinançada pel programa Life de la Comissió Europea per a l'adaptació al canvi climàtic en 19 territoris de Catalunya, que treballa en un horitzó temporal de vuit anys amb 19 milions de pressupost. 

Núria Parpal, cap de la Secció de Planificació Ambiental Local de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, encapçala la coordinació del projecte. Amb ella hem conversat per conèixer-ne els detalls.

 

 

 

El projecte Life eCOadapt50 pretén augmentar la resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic en 19 espais de Catalunya (el 42% del territori i un terç de la població catalana) i en activitats econòmiques especialment vulnerables, com els sectors primari i el turístic. És la continuïtat del Life Clinomics?

Sí, es podria dir que Life eCOadapt50 continua i estén l’acció del Life Clinomics. Al Clinomics s'hi va desenvolupar un marc conceptual i metodològic per impulsar l’execució d’accions en tres sectors econòmics (agro-forestal, pesca i turisme) i en tres territoris (comarca de l’Alt Penedès i les reserves de la Biosfera del Montseny i de Terres de l’Ebre) amb la implicació dels agents clau del territori. Amb Life eCOadapt50 exportem el coneixement i l’experiència adquirits a altres territoris de Catalunya, amb característiques diferents, des d’espais litorals fins a boscos d’alta muntanya passant per les planes agrícoles amb l’objectiu d’implementar un mínim de 76 accions per a fer que l’activitat econòmica del sector primari i del sector turístic sigui menys vulnerable als efectes del canvi climàtic.

 

Què pot aportar Life Clinomics a Life eCOadapt50?

Life eCOadapt50 capitalitza els resultats del Life Clinomics, una metodologia de treball testada, sobretot en la implicació dels actors clau, experiència prèvia, coneixement i sensibilització, amb accions pilot implementades. Accions com l’Observatori de la sequera, a la Terra Alta i l’Alt Penedès, per a oferir informació i consells de reg o no reg en el conreu de la vinya, amb Life eCOadapt50 s’estendrà a altres territoris i a altres conreus, oferint una eina molt important per a la gestió de l’aigua en l’agricultura. També l’estudi de la vulnerabilitat dels boscos al canvi climàtic i la proposta de gestió forestal adequada a aquesta vulnerabilitat, que es va treballar a la Reserva de la Biosfera del Montseny, s’estendrà als 10 parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació que formen part del projecte. També les altres accions desenvolupades en el marc del Clinomics, eines pel sector turístic i les instal·lacions agro-ramaderes, utilització de ramats per a la gestió forestal, una incubadora de llavor de bivalves...s’oferiran als nous territoris per tal que es puguin adaptar a les seves realitats i es puguin implementar.

Life Clinomics tenia 1,5M€ principalment per analitzar, elaborar metodologia i dissenyar accions pilot, Life eCOadapt50 compta amb 19M€ per actuar. Life eCOadapt50 és un projecte orientat a l’acció, ja hem pensat i ara ens centrem en actuar. Per això, eCOadapt50, a més dels 19M€ finançats pel programa Life de la Comissió Europea, es compromet a mobilitzar-ne més de 73 d’altres fons europeus, estatals, autonòmics i locals, però també de finançament privat.

I, finalment, recordar que Life Clinomics també aporta les Meses Territorials d’Adaptació al Canvi Climàtic (MeTACC), uns espais comuns per a l’anàlisi i proposició d’accions, una metodologia de treball, i una Estratègia Local d’Adaptació al Canvi Climàtic aprovada pels socis del Life eCOadapt50.

 

En quins territoris hi posa el focus Life eCOadapt50?

Life eCOadapt50 reforça l’acció d’adaptació al canvi climàtic als territoris que ja va treballar el Life Clinomics, com són la comarca de l’Alt Penedès, les reserves de la Biosfera del Montseny i de Terres de l’Ebre, i amplia l’àmbit d’acció incorporant-hi aquells territoris on la vulnerabilitat al canvi climàtic té un pes important en les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen. Així, s’hi han incorporat territoris i agents socioeconòmics del sector de la pesca per a poder abordar les problemàtiques a l’entorn de l’activitat pesquera i l’aqüicultura, com són la Confraria de pescadors i el GALP Costa Brava. També s’ha ampliat el territori amb la incorporació de diferents grups d’acció local (grups LEADER) per tal de potenciar l’actuació als sectors agro-ramader, forestal i turístic, arribant a àrees geogràfiques amb diferents característiques físiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitja i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, zones de litoral, zones més urbanes i zones més rurals, boscos...) de comarques com l’Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Anoia, el Bages, Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Baix Empordà, els dos Pallars, el Jussà i el Sobirà, el Pla d’Urgell i el Segrià, per dir.ne algunes de les 4 províncies. I finalment, s’hi han incorporant 10 parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

 

Quines dificultats té el món local per abordar i executar accions d’adaptació al canvi climàtic?

Els governs locals encara no perceben prou clarament que les inversions d'adaptació al canvi climàtic que s'executin avui reduiran costos en el futur (per exemple, inversions en infraestructures, mortalitat prematura i costos de morbiditat), i, per tant, difícilment es posen al centre de les seves decisions. La ciutadania tampoc n'és clarament conscient, ni s’hi sent implicada i, en conseqüència, tampoc fa pressió a l’administració.

Quan parlem d’accions d’adaptació al canvi climàtic estem parlant d’accions que han de permetre que els efectes dels fenòmens climàtics, sobre les persones, les infraestructures, les activitats econòmiques, etc. siguin els mínims possibles, és a dir a reduir-ne la vulnerabilitat, a esdevenir més resilients al canvi climàtic. Però ens trobem que no sabem, amb certesa, ni quan es produiran, ni amb quina freqüència, ni quin abast tindran, ni tant sols, si es produiran. Tota aquesta incertesa, aquesta indeterminació, sovint fa que l’adaptació al canvi climàtic no sigui una prioritat i, normalment, es prioritzin accions de mitigació, que són més clares, amb una relació causa-efecte molt més immediata i evident, i amb un període de retorn de la inversió feta a curt o mig termini, i molt clar, mentre que en el cas de l’adaptació, és a llarg termini i també incert.

Tot i aquestes dificultats, el món local també està començant a treballar en l’adaptació. Un clar exemple és l’impuls que fa la Diputació de Barcelona, i les altres diputacions, a través del Pacte de les Alcaldies, amb l’elaboració dels plans d’adaptació tant locals com comarcal. Molts municipis compten amb una planificació de les accions d’adaptació al canvi climàtic a implementar.

Life eCOadapt50, conscient d’aquesta dificultat i d’aquesta necessitat, ofereix coneixement de les vulnerabilitats al canvi climàtic a escala local, a la vegada que fa inversió en l’execució d’accions d’adaptació al canvi climàtic.

Insistint, una vegada més, en el que he anat explicant, Life eCOadapt50 és un projecte per a actuar, i ho fa donant suport i invertint en els sectors econòmics del projecte, recordem el sector primari i el turístic, però també a l’administració local, per a que tingui recursos materials, metodològics i econòmics per a l’impuls de l’adaptació al canvi climàtic en el seu territori i en les seves activitats. A la vegada, hi ha el compromís de mobilització de més de 73M€, també per a accions en l’àmbit dels ens locals.

 

L'abast territorial també n'afecta l'execució?

Sí, cal una visió territorial global, a major escala, més enllà de l’urbà, i més enllà dels límits municipals. Possiblement els problemes i les solucions tenen un abast més gran que el propi municipi. Són necessaris coordinació, treball transversal i implicació de diferents actors, polítiques supralocals i la integració de l’adaptació a les polítiques públiques i privades. El sector privat és un actor molt important per l’adaptació al canvi climàtic; el món local té dificultats per arribar-hi, per ajudar el sector privat; tampoc el sector privat està molt sensibilitzat en l’acció per l’adaptació al canvi climàtic. És un dels aspectes que abordarà Life eCOadapt50, treballarà per oferir eines, recursos, metodologia, perquè tant el sector públic com el privat tinguin coneixements suficients per plantejar i executar accions d’adaptació al canvi climàtic.

Què cal per fer que governs locals i activitats econòmiques del territori percebin que les inversions en adaptació al canvi climàtic ara, reduiran els costos i les pèrdues en el futur?

Coneixement, formació, capacitació, dades i informació en un llenguatge que s’entengui, que ajudin a la presa de decisions, que interpel·li positivament i impliqui a l’acció a tota la societat.

 

 

En l’adaptació al canvi climàtic ens hi hem d’implicar tothom des dels nostres àmbits professionals i personals

 

 

L’adaptació al canvi climàtic requereix d’una governança participativa?

Sí, aquest punt és clau per a l’èxit de Life eCOadapt50 i per a la implementació d’accions d’adaptació al canvi climàtic en general. L'adaptació al canvi climàtic és un tema transversal que afecta tots els sectors de la societat i requereix una actuació en múltiples nivells i sectors: des dels governs nacionals fins als actors locals. En l’adaptació al canvi climàtic ens hi hem d’implicar tothom des dels nostres àmbits professionals i també personals, des de l’administració pública fins a entitats, organitzacions i empreses privades. Aquesta implicació és important que es construeixi des del primer moment, des de la identificació de la problemàtica fins a la proposta de solucions.

 

Les Meses Territorials d’Adaptació al canvi climàtic (MeTACC), creades per Life Clinomics, són el referent de participació en aquest àmbit?

Les MeTACC han demostrat tenir èxit en la implicació dels diferents actors locals en l’adaptació al canvi climàtic. Reunir en un mateix espai representants dels diferents sectors econòmics, de les administracions públiques, de la ciutadania, del món acadèmic, entre altres, és una gran oportunitat per identificar, conjuntament, quins són els principals riscos que  “amenacen” el territori i l’activitat econòmica que s’hi produeix i, a la vegada, co-crear, proposar quines poden ser les millors accions que ajudin el territori a adaptar-se, conjuntament, als possibles efectes del canvi climàtic. Des del projecte creiem que és molt important promoure processos de baix a dalt (bottom-up), on s’emfatitzi la importància del coneixement territorial, la capacitació dels agents de canvi, es promoguin sinergies i accions conjuntes, es potenciï la co-creació d’accions que augmentin la resiliència de l’activitat econòmica i del territori. Amb aquesta finalitat, un dels principals objectius de Life eCOadapt50 és la creació d’aquests espais d’anàlisi, debat i proposta (una evolució de les MeTACC en el que ara s’anomenen els Living Labs pel Canvi Climàtic – LL4CC), en cadascun dels 19 territoris on es desenvoluparà el projecte.

 

 

Més informació:

Newsletter: e-ambient
Newsletter number: #163 - Febrer 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors