espaiS@lut - Setembre 2014

Butlletins
Setembre 2014 - #31

En portada

Tornar a l'escola amb salut

Crèdits: petrograd99 / iStock / Thinkstock

Crèdits: petrograd99 / iStock / Thinkstock

Estem a les portes de l'inici d'un nou curs escolar, i la comunitat educativa i el personal municipal, conscients de la importància de promoure l'educació per a la salut i el foment d'estils de vida saludables des dels centres educatius, treballen conjuntament per incorporar activitats de promoció de la salut als seus projectes educatius.

L'edat escolar és el millor moment per impulsar l'adquisició d'hàbits i valors que determinin un estil de vida saludable, perquè la capacitat d'aprenentatge i assimilació d'hàbits, tant en infants com en adolescents, és major. És doncs el moment per transmetre coneixements, desenvolupar actituds i habilitats, i donar suport a la realització d'eleccions saludables.

L'objectiu de responsabilitzar l'alumnat i preparar-lo per a que, poc a poc, adopti un estil de vida el més sa possible i unes conductes positives de salut vers l'alimentació, l'activitat física, l'afectivitat i sexualitat, la prevenció de drogodependències, els hàbits d'higiene, la salut bucodental, el benestar emocional, entre d'altres, passa per l'organització de diferents intervencions que abordin aquests temes de salut durant el curs escolar.

Així doncs, desenvolupar accions com l'organització de xerrades i tallers, el treball de materials didàctics i els serveis d'assessorament sobre temes de salut, sense oblidar l'important paper que també hi juguen les famílies, ajuda a mantenir i millorar la salut. Però també és important esforçar-se per potenciar i aconseguir un entorn saludable a l'escola que faciliti l'adopció de conductes saludables. A tall d'exemple, incorporant la salut al menjador escolar, treballant els hàbits alimentaris i higiènics saludables, o a l'hora de l'esbarjo, amb activitats i elements per facilitar l'activitat física.

En aquest sentit, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona facilita eines i recursos als municipis de la demarcació de Barcelona per ajudar-los a integrar activitats d'educació per a la salut en l'entorn escolar. Ofereix ajut econòmic, exposicions i materials educatius a tots els municipis, i a més els municipis de menys de 20.000 habitants poden beneficiar-se de les activitats educatives recollides al "Catàleg d'activitats d'educació per a la salut". Actualment, està obert el període de presentació de sol·licituds d'aquest recurs per a l'any 2015, que finalitza el dijous 30 d'octubre de 2014.

El treball conjunt de les administracions locals, la comunitat educativa, les famílies i els equips d'atenció primària de salut suma en la millora de l'educació en salut dels infants i adolescents, i per tant, en la qualitat de vida.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat