© Diputació de Barcelona
Els plans locals de salut detallen l’estratègia de salut d’un municipi. Aquesta es desplega en un conjunt d’actuacions dissenyades a partir d’uns objectius i àmbits d’intervenció elaborats per respondre a les necessitats i problemes de salut prioritaris detectats al municipi.
Avaluar si el pla de salut ha aconseguit els objectius estratègics plantejats és una part fonamental del cicle de la planificació de tota política pública. Aquesta avaluació permet generar aprenentatges orientats a la millora d’un següent pla, contribuir al retiment de comptes i la transparència en la gestió dels assumptes públics.
Al 2016 la Diputació de Barcelona va editar la Guia per a l’avaluació d’un pla local de salut. Una mirada qualitativa, enfocada a valorar si durant el procés de disseny i implantació del pla havia estat possible o no aconseguir les aliances i sinergies necessàries per dur a terme una acció en salut rellevant al municipi, i explorar què havia facilitat i què havia dificultat l’acompliment dels propòsits del pla.
Actualment, una considerable part dels municipis de la demarcació compten amb un pla de salut o es troben en alguna de les fases d’elaboració. L’experiència d’aquests anys ha mostrat que els processos de seguiment i avaluació no sempre estan prou definits en els plans. Per ajudar als municipis, s’ha elaborat una metodologia que ha quedat recollida a la Guia pràctica d’avaluació d’un pla local de salut.
Per fer aquesta guia, s’ha comptat amb la col·laboració de les tècniques referents de salut pública de cinc municipis de la demarcació amb diversos graus d’experiència en el seguiment i l’avaluació dels seus plans de salut: Barberà del Vallès, Igualada, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa i Mataró. En aquest àmbit de treball s’ha pogut copsar les necessitats dels destinataris del recurs.
La guia pretén ser un document visual i esquemàtic que aporta conceptes clars i instruments pràctics per al seguiment i l’avaluació d’un pla local de salut, fases ben diferenciades, però sovint confoses en la pràctica.
En relació al seguiment del pla de salut, s’aborda des de l’anàlisi dels diferents components que integren el disseny: objectius, eixos de treball, accions i activitats. S’aporta una fitxa esquemàtica amb els conceptes a tenir en compte en cada component.
Pel que fa a l’avaluació del pla, entesa com a valoració global del pla de salut un cop finalitzada la seva vigència, s’estructura en sis dimensions d’anàlisi fonamentals: marc conceptual, governança local, definició del pla, participació, comunicació i grau d’execució d’accions i activitats. La valoració d’aquests aspectes es desenvolupa també en forma de check-list que concreta i detalla els punts clau de cada dimensió.
La guia també dona algunes pautes de com enfocar la realització dels informes d’avaluació i dedica un apartat a l’avaluació d’impacte del pla de salut, entesa com l’avaluació dels efectes produïts arran de la implementació del pla, oferint informació sobre els reptes a afrontar en aquest tipus d’avaluació i exemples pràctics per ajudar a la seva comprensió.
El document es completa amb un model d’infografia resum per presentar els resultats de l’avaluació.
Aquesta publicació s'afegeix i dona continuïtat als recursos metodològics publicats pel Servei de Salut Pública per facilitar les fases i processos que comporta l’elaboració dels plans locals de salut i que es poden consultar al web.
Per complementar aquest nou recurs metodològic, està previst oferir una acció formativa sobre l’avaluació dels plans de salut a principis del 2024, emmarcada en els continguts d’aquesta nova guia.
La guia es pot consultar en aquest enllaç.
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #133 - Novembre 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat