Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2024 - #136

El Servei de Salut Pública informa

Dia europeu de la salut sexual 

© Marta DesignB / Shutterstock.com

© Marta DesignB / Shutterstock.com

El 14 de febrer celebrem el Dia Europeu de la Salut Sexual per sensibilitzar i conscienciar a la població sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables.

La salut sexual és una part molt important de la nostra vida ja que influeix en la nostra salut física mental i emocional. Som éssers sexuats i expressem la nostra sexualitat de manera única i singular, per aquest motiu podem dir que hi ha tantes sexualitats com persones hi ha al món.

Gaudir, doncs,  d’una bona salut sexual és del tot necessari i, tal i com diu l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aconseguir-ho depèn en bona mesura de l’accés a informació integral, veraç i de bona qualitat sobre sexe i sexualitat; de ser conscients dels riscos que podem córrer i de la nostra vulnerabilitat davant les conseqüències derivades de mantenir activitat sexual sense protecció; de poder accedir a l’atenció en salut sexual i de viure en un entorn que promogui la salut sexual. 

L’educació afectiva sexual és, per tant, un element clau a l’hora de viure lliurement la nostra sexualitat, ja que ens dona elements per desenvolupar comportaments responsables i segurs, tant per a nosaltres com per a les persones amb les quals ens relacionem. I tot i que la sexualitat formarà part de la nostra vida des del naixement i fins a la vellesa, i l’expressarem de diferent manera en cada etapa, és a l’adolescència quan té una important rellevància, ja que és en aquest moment quan l’impuls sexual apareix amb més força. Per això, és important que la població adolescent disposi de les eines i de la informació necessàries per decidir sobre les seves relacions i sobre l’abordatge de la seva sexualitat.

En aquest nou context, propi de l’adolescència, l'objectiu seria que les persones adolescents tinguin accés a informació veraç sobre afectivitat i sexualitat ja que la realitat és que l’obtenen  a través de molts mitjans, destacant internet i les xarxes socials, que  l’ofereixen força esbiaixada.

En aquesta línia, l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix als municipis de la província de Barcelona una sèrie de recursos amb l’objectiu de fomentar entre la població adolescent la promoció d'una sexualitat sana, potenciant actituds i habilitats per a l'adopció de conductes sexuals saludables i responsables. 

Entre els recursos que posa a disposició dels municipis destaquem la Guia de recursos d’educació sexual i afectiva, el wedoc SEXIS, els tallers educatius sobre sexualitat sana del Catàleg d’activitats d’educació per a la salut per a municipis menors de 20.000 habitants i el suport econòmic per accions en l'àmbit local per promoure hàbits i estils de vida saludables relacionades amb la sexualitat i afectivitat. Enguany també oferim la formació SexualitatS, tantes com persones en el món, per facilitar recursos al personal municipal que realitza intervencions al col·lectiu adolescent sobre educació afectiva i sexual, des d’una visió positiva i saludable. 
 

 

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #136 - Febrer 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS