Butlletí EspaiS@lut
Juny 2016 - #51

El Servei de Salut Pública informa

Nou recurs per a la gestió del verd urbà de qualitat

Millorar la salut de la població implica intervenir sobre múltiples factors. Un d'ells és el verd urbà.

Llegir més.

Nombrosos estudis evidencien la relació entre la salut i l'existència de zones verdes a les ciutats i els pobles. Trobar arbres, arbustos i plantes als carrers, places i parcs de les ciutats i pobles reverteix en beneficis per a la salut de les persones que hi viuen. D'una banda, el contacte amb elements naturals augmenta el nostre benestar emocional i millora la nostra salut mental, especialment reduint l'estrès. D'altra banda, l'existència d'elements verds contribueix a la millora de les condicions ambientals de la ciutat, amb la reducció de la contaminació atmosfèrica, l'amortització dels nivells de soroll, la regulació de la temperatura i la humitat, i la reducció de la radiació; tots ells factors que clarament estan vinculats a la salut de les persones. A més a més, les zones verdes ajuden a una millor estructura dels municipis, minimitzen el deteriorament urbanístic i l'impacte de l'edificació.

Tot això fa imprescindible mantenir i potenciar el verd urbà per millorar l'habitabilitat de les ciutats i pobles, i contribuir a una millor qualitat de vida de les persones que hi viuen. De fet, l'Organització Mundial de la Salut recomana que a les ciutats hi hagi una superfície de 10-15 m2 de zones verdes per persona.

Així doncs, entre les responsabilitats dels ens locals està dotar a les ciutats i pobles d'un verd urbà de qualitat, i amb aquest objectiu es publica la Guia per a la selecció d'espècies de verd urbà. Jardineria. Una guia, impulsada pel Servei d'Equipaments i Espai Públic, en la que hi han col·laborat també els Serveis de Medi Ambient i de Salut Pública, que complementa la Guia per a la selecció d'espècies de verd urbà: arbrat viari, i que pretén ser una eina pràctica al servei dels ajuntaments per a la correcta elecció de les espècies vegetals de jardineria, tenint en compte quatre aspectes: les condicions del medi, la forma i característiques, la funció i interès, i la gestió.

Fruit d'aquestes dues guies, neix el cercador verd urbà d'arbrat i jardineria, una eina en línia al vostre abast que us permetrà fer una correcta i ràpida tria d'arbres, palmeres, arbustos, plantes i gespes al vostre municipi, tenint en compte, alguns dels factors de risc per a la salut de les persones, com ara si l'espècie vegetal sol provocar al·lèrgies respiratòries greus o moderades, si és irritant, si és tòxica, si presenta espines o fulles punxants que poden provocar lesions, així com si és propensa a l'afectació per plagues o malalties.

Fitxa guia

Esperem que aquests recursos us siguin d'utilitat per promoure el verd urbà de qualitat als vostres municipis i oferir més qualitat de vida a la vostra població.

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #51 - Juny 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS