espaiS@lut - Novembre 2012

Butlletins
Novembre 2012 - #19

Espai municipal

Gavà presenta els resultats del programa de control sanitari de la venda de pa en comerços no especialitzats

Imatges que apareixen dins d'un dels pòsters

Imatges que apareixen dins d'un dels pòsters

Davant les denúncies presentades pel Gremi de Flequers de la província de Barcelona per la presumptiva venda de pa en condicions higienicosanitàries incorrectes per part d'alguns establiments no especialitzats, l'Ajuntament de Gavà va dissenyar un programa de control sanitari específic per a aquest sector.

Els objectius generals del programa van ser descriure el grau d'incompliment de la normativa sanitària de la venda de pa en comerços no especialitzats de Gavà, incloent els comerços de queviures, supermercats, hipermercats i benzineres i, alhora, classificar aquests establiments en funció del risc.

Els objectius específics del programa van ser descriure els incompliments més freqüents, comprovar si hi havia diferències significatives relacionades amb la nacionalitat de l'origen del titular, com influeix la metodologia del control sanitari en la correcció de les deficiències i avaluar l'eina de la classificació dels establiments en funció del risc sanitari.

L'Ajuntament de Gavà va presentar els resultats d'aquest programa en forma de dos pòsters al 5è Congrés Internacional d'Autocontrol i Seguretat Alimentària, KAUSAL 2012, que es va celebrar del 17 al 19 d'octubre de 2012 a Barcelona, i que s'adjunten en format pdf.

Com a conclusió de l'estudi es pot dir que, dins el període de desenvolupament del programa, el control sanitari ha contribuït a normalitzar la venda de pa en els establiments no especialitzats, aconseguint que els que venien aquest aliment en règim assistit s'hagin reorientat a vendre'l en règim d'autoservei, i amb garantia sanitària (envasat, precintat i etiquetat). Així mateix, aquest estudi ha permès millorar la sensibilitat d'una eina utilitzada per a la classificació dels establiments d'aquest sector en funció del risc, a l'incloure dins el qüestionari de classificació un nou mòdul amb les condicions sanitàries de comercialització del pa, i amb possibilitat de projecció cap a d'altres sectors del comerç minorista d'alimentació, d'acord amb les especificacions de cada norma sectorial.

Com a reflexions finals val a dir que aquest estudi ha permès visualitzar el treball realitzat per l'administració local amb competències de prevenció  de riscos del comerç minorista d'alimentació, la qual cosa posa en valor la tasca dels equips de protecció de la salut. D'altra banda, es fa palesa la necessitat d'aplicar programes de control periòdics en funció del sector i del risc potencial. I finalment, l'aplicació de programes de control sanitari de forma consensuada per part de diverses administracions publiques, treballant en xarxa i coordinadament, contribuiria a incrementar l'eficàcia de la intervenció, ja que s'abarcaria un territori més ampli, i l'aplicació dels mateixos criteris permetria comparar resultats.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat