Butlletí Benestar
Octubre - Novembre 2020 - #126

Addiccions

XVI Jornada anual de la Federació Catalana de Drogodependències “Addiccions comportamentals: Quan les pantalles, les compres o el joc et controlen la vida”

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

En els últims anys, les addiccions comportamentals han experimentat un gran augment, fins al punt que aquests trastorns són considerats un dels més característics de la societat actual.  [+]

Progressivament, van rebent un reconeixement diagnòstic així com també, l'Estratègia Nacional d'Addiccions contempla aquestes addicions dins les seves línies estratègiques per a aconseguir una societat més saludable i segura.

El nou  Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023, aprovat el passat 14 de juliol, s’alinea també amb l’Estratègia Nacional de l’Estat i amb tots els plans d’actuació en l’àmbit de l’alcohol i les drogues de la Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut. 

Segons l'Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones pateix trastorns de la conducta relacionats amb les addiccions sense substància. Hi ha hàbits de conducta aparentment inofensius que poden convertir-se en addictius i interferir greument en la vida quotidiana de les persones afectades. El joc patològic, l'abús d'internet i les xarxes socials, l'addicció a les compres, al sexe o a la feina són les principals addiccions comportamentals.

Els passats 27 i 28 d’octubre va tenir lloc online la XVI Jornada anual de la Federació Catalana de Drogodependències (FCD), enguany sota el títol “Addiccions comportamentals: Quan les pantalles, les compres o el joc et controlen la vida”. En el comitè científic de representants d’entitats i d’administracions també va formar part el Servei d’Acció Social de la Gerència de Serveis de Benestar Social.

Enguany, la Jornada es va reconvertir en Seminaris web en línia i es va debatre sobre els avanços i reptes en la prevenció en les addiccions comportamentals i en com abordar aquestes addiccions a les pantalles, el joc d’aposta, la compra compulsiva i l’addicció al sexe

  • Dimarts 27 d’octubre es va realitzar la benvinguda i presentació per part de l’entitat i de les diferents administracions, amb  Lluïsa Moret, Diputada de l'Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar per part de la Diputació. Tot seguit, en Joan Colom, Sub-director General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya va presentar la ponència Les addiccions comportamentals. Una perspectiva de Salut Pública. Posteriorment, hi va haver la sessió Les addiccions comportamentals: Avenços i reptes en la prevenció, amb la participació de la Universitat de Barcelona, la Universitat Miguel Hernández i l’entitat ATRA.  A la tarda, es va presentar la ponència de Joc d'apostes amb  l'Hospital Universitari de Bellvitge i una veu en primera persona.
  • Dimecres 28 d’octubre amb un Cicle de seminaris web adreçades a famílies i al públic en general, en col·laboració amb el CABÀS EMOCIONAL (Centre d'aprenentatges i suports en línia de l'Ajuntament de Barcelona i la Taula de Salut Mental), es van presentar les ponències sobre Videojocs i pantalles amb la  participació de l’Hospital Sant Joan de Déu, Compra compulsiva, amb la participació de la Universitat Internacional de la Rioja i Addicció al sexe, amb la participació d’AIS (Atenció i investigació de Socioaddiccions.

La Jornada ha estat molt ben valorada tant pels continguts presentats com per les diferents ponències.

Les diferents sessions es poden veure al canal de Youtube FCD Federació Catalana de Drogodependències.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #126 - Octubre - Novembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar