Butlletí Benestar
Gener - Febrer 2021 - #128

Serveis socials bàsics

Grups de treball sobre polítiques locals de garantia d’ingressos

©Unsplash

©Unsplash

En el context del nou marc conceptual i estratègic de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar s’han posat en marxa cinc projectes transformadors amb la vocació d’abordar reptes socials complexos des de propostes innovadores i amb una acció més transversal, intersectorial i interseccional, connectada a les problemàtiques socials i els agents del territori. [+]

Aquests projectes són el de Polítiques de garantia d’ingressos i drets bàsics; Barris i comunitats, motors de transformació social; Infància i adolescència, del risc a la igualtat, la salut i el benestar; Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, i Xarxa de territoris lliures de violències masclistes.

El Projecte “Dret a uns ingressos bàsics. Polítiques municipals de garantia d’ingressos” té com a objecte formular noves polítiques municipals de garantia d’ingressos i de cobertura de les necessitats bàsiques, definint el rol dels ens locals, els col·lectius als que s’adrecen i la intensitat de les ajudes i redissenyant els serveis públics adreçats a pal·liar la vulnerabilitat econòmica creant oficines tècniques especialitzades d’alta qualitat.

Una de les seves primeres accions és definir un marc conceptual que, per una part, realitzi un diagnòstic de l’entorn i de les polítiques locals actuals basat en les darreres recerques i les evidències científiques. La segona part serà elaborar i contrastar tota una sèrie de propostes per a elaborar un Acord municipalista per a que tots els veïns i veïnes tinguin possibilitat de tenir una vida digne assegurant les seves necessitats materials.

Una part essencial de l’elaboració d’aquest marc conceptual és la consulta als diferents agents implicats o experts en aquestes polítiques. Per aquest motiu s’han constituït 3 grups diferent de treball on professionals, directius i directives i regidors i regidores discuteixen els aspectes clau que permeten comprendre i valorar en clau diagnòstica la situació actual i aixequen propostes de canvi.

També s’ha constituït un quart grup de treball composat per entitats del tercer sector, acadèmics i altres experts que han aportat la seva visió.

Els grups faran les seves sessions de treball durant els mesos de febrer i la primera setmana del mes de març amb l’objectiu de tenir finalitzat el marc conceptual en aquest primer trimestre del 2021.

Paral·lelament dins del projecte transformador també s’han iniciat altres recerques per al desenvolupament d’eines amb l’objectiu que els ens local millorin la seva capacitat de definició de les polítiques de garantia d’ingressos. Així s’està iniciant un projecte per a conèixer quin és el cost de la vida de forma territorialitzada a la província i així tenir indicadors de salaris de referència. També es treballa en la quantificació a nivell municipal de les famílies en situació de pobresa i, també, en l’elaboració d’indicadors a nivell de barri i municipi que permeti l’avaluació de l’impacte de les diferents polítiques de cohesió.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #128 - Gener - Febrer 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar