Butlletí Benestar
Març - Abril 2021 - #130

Destaquem

La Diputació de Barcelona s’adhereix a l’Aliança País Pobresa Infantil Zero

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i l’alt comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil del Govern d’Espanya, Ernesto Gasco, van signar el 4 de març de 2021, l’adhesió de la corporació provincial a l’Aliança País Pobresa Infantil Zero. L’acte va comptar també amb la participació de la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret. [+]

L’alt comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil és l’òrgan del Govern d'Espanya que s’encarrega de la coordinació d'actuacions dirigides a lluitar contra la desigualtat i la pobresa infantil. Segons un informe de desembre de 2020 de Save the Children, basat en l’Enquesta de Condicions de Vida de l’IDESCAT, el 31% dels menors de 18 anys (430.900 infants) de Catalunya viu en situació de pobresa.

L’objectiu d’aquesta adhesió és impulsar des dels governs locals polítiques d’atenció a la infància i l’adolescència, des de la cooperació amb institucions públiques i privades, i amb una aposta clara per la innovació social, així com contribuir a garantir una educació inclusiva i de qualitat i per generar entorns saludables, positius i segurs.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, que va estar l'encarregada d’obrir l’acte, va afirmar que «és urgent actuar. Per això, treballem per reduir la pobresa infantil i ampliar la igualtat d’oportunitats en la infància des de la mirada dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que reconeixen tant la fi de la pobresa com dels maltractaments en la infància i de les desigualtats socials». I ha afegit que «acompanyem els municipis per abordar reptes reconeguts en l’Aliança com garantir una educació inclusiva i de qualitat, en què l’entorn social i el suport adequat són imprescindibles per erradicar la transmissió intergeneracional de la pobresa, i també per trencar la bretxa digital».

Per la seva part, l’alt comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil del Govern d’Espanya, Ernesto Gasco, va assenyalar que les àrees metropolitanes són les que més pateixen el problema de la pobresa infantil. Per això, va fer una crida a la implicació dels sectors social i econòmic. «És molt important el treball comunitari, per poder treballar en xarxa  amb els agents socials, organitzacions, fundacions i el teixit empresarial», va remarcar.

Gasco també va avançar que des de l’Aliança es farà un estudi per comprovar el cost real de la pobresa infantil a l’estat espanyol i que s’implantarà una Renta de Garantia Infantil, per aconseguir subvencions a nivell europeu.

Durant la seva intervenció, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va explicar que aquesta aliança que es va signar «és una eina clau per treballar de manera coordinada i amb el compromís d’institucions públiques i privades en aquest àmbit, per promoure la innovació social i reforçar els governs locals com espai d’experimentació i pràctica d’uns entorns i municipis més inclusius al llarg de tot el cicle de vida».

La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar va avançar que la Diputació està impulsant un projecte estratègic amb els ajuntaments de la província en l’àmbit de la infància i l’adolescència que vol tenir un impacte transformador i que «se centra en el reforç dels serveis socioeducatius que han de poder prevenir, detectar i intervenir davant les creixents vulnerabilitats en la infància».

Actuacions de la Diputació en la lluita contra l’exclusió social de la infància i adolescència

La Diputació de Barcelona disposa d’un Fons de prestació extraordinari per lluitar contra l’exclusió social d’infants i adolescents, atorgat l’any 2020, amb un import de 1.869.993 euros, amb l’objectiu de facilitar als municipis el desenvolupament d’actuacions de tipus social, psicològic i/o ajuts econòmics destinats a aquest col·lectiu, un dels més afectats per la crisi sociosanitària.

La Diputació també porta a terme diferents accions per cobrir les necessitats bàsiques dels infants com les targetes moneder d’impacte social, que amb la COVID-19 han crescut de forma molt important. L’any passat es van repartir 22.288 targetes per a 127 municipis de la província i 5 entitats socials.

Així mateix, impulsa el Programa transformador d’infància i adolescència: del risc a la igualtat, la salut i el benestar; que té per objectiu promoure la igualtat d’oportunitats i la salut en la infància i l’adolescència i donar suport als infants, adolescents i joves en risc, afectats per la crisi de la COVID-19, i a les seves famílies, a través d’accions emmarcades en el suport als ens locals.

El novembre passat la corporació va signar també un conveni amb la Fundació UNICEF, per a la difusió i promoció de la convenció sobre els drets de l'infant a la província de Barcelona i de les iniciatives ‘Ciutats Amigues de la Infància’ i ‘Educació en Drets’ entre els municipis de la província de Barcelona.

L’acte va comptar amb la conferència “La situació de la infància i l’adolescència en el moment actual” a càrrec d’Alba Lanau, del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Polítiques Públiques i doctora en Polítiques Socials per la Universitat de Bristol.

Aquesta adhesió  respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 1: Fi de la pobresa. “Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes”. Els disset ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Podeu veure tot l'acte, aquí

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #130 - Març - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar