Butlletí Benestar
Març - Abril 2021 - #130

Destaquem

La Diputació de Barcelona assumirà el 25% del deute de famílies en situació de pobresa energètica de 275 municipis per un import de més d’1.700.000 euros

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Dilluns, 29 de març de 2021, es va formalitzar la signatura del protocol d’intencions entre la Generalitat de Catalunya i les administracions públiques locals per resoldre els deutes de subministraments de famílies en situació de pobresa energètica. [+]

Amb aquest acord s’aconsegueix defensar els drets de les persones en situació de vulnerabilitat, protegir-les de cara al futur, i oferir seguretat jurídica als ens locals.

Per part de la Generalitat, va signat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. En nom de l’Ajuntament de Barcelona, la quarta tinent d’alcalde, Laura Pérez. Per part de la Diputació de Barcelona, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret. De la Diputació de Tarragona, la seva presidenta, Noemí Llauradó. De la Diputació de Girona, el president, Miquel Noguer, i de la Diputació de Lleida, el president, Joan Talarn. També van signar Hector Luis Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; i Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança sobre Pobresa Energètica.

En el seu parlament, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va qualificar l’acord de «necessari i transcendent» i va destacar que «explicita la voluntat d’actuar amb decisió a favor dels drets de tota la ciutadania, sense exclusions de cap mena. I els subministraments bàsics formen part d’aquests drets».

Moret va remarcar que «el municipalisme no ha fallat. Els últims quatre anys, per exemple, la Diputació de Barcelona ha destinat 2 milions d’euros a la lluita contra la pobresa energètica, tant amb ajuts directes com amb mesures preventives».

«Per això -va afegir- hem de continuar treballant per garantir que les famílies tinguin les necessitats bàsiques cobertes».

Durant aquests últims anys s’ha treballat des d’una taula interinstitucional, encarregada de negociar amb la companyia Endesa, liderada per la Generalitat de Catalunya i amb la participació de les quatre Diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector Social i l’Associació Contra la Pobresa Energètica, així com amb un grup reduït d’aquestes Institucions.

La llarga i complexa negociació va acabar amb aquest acord entre les parts per solucionar el deute existent de les persones en risc d’exclusió residencial amb informe de vulnerabilitat protegides per la Llei 24/2015. Segons Endesa, el deute acumulat des de l’aprovació de la llei el 2015 fins al 31 de desembre de 2020 ascendeix a 38.793.524 euros.

En concret, Endesa es farà càrrec de tot el deute generat entre el 2015 i 2018 i pel que fa al deute dels anys 2019-2020, la companyia subministradora assumirà el 50% del mateix i les administracions públiques l’altra 50%.

Municipis de la província de Barcelona

En el cas de la Província de Barcelona, el 50% públic serà assumit en un 25% per la Generalitat de Catalunya i l’altre 25% per l’Ajuntament de Barcelona, pel que fa als seus ciutadans; per l’Àrea Metropolitana de Barcelona pel que fa al deute generat per la ciutadania dels municipis que formen part d’aquesta Institució; i per la Diputació de Barcelona per a la resta de municipis de la província.

En concret, la Diputació de Barcelona assumirà el 25% del deute de la ciutadania vulnerable de 275 municipis per un import d’1.701.839 euros.

Aquest acord es va formalitzar amb la signatura d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya i la subministradora Endesa i en paral·lel es va realitzar la signatura d’un Protocol d’intencions entre la Generalitat de Catalunya, les Administracions Públiques Locals que van formar part de la taula interinstitucional i les Entitats Municipalistes per tal d’establir el marc de col·laboració en matèria energètica.

Tanmateix, des de la Diputació de Barcelona es continua treballant per ampliar els programes i projectes dirigits a millorar l’eficiència energètica de les llars més vulnerables, l’empoderament de les famílies per donar a conèixer els seus drets en la normativa energètica i les accions proactives de lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

«Estem convençuts que aquest acord aportarà una millora en la qualitat de vida de les famílies més vulnerables dels nostres pobles i ciutats i alhora contribuirà en avançar en la cohesió i la sostenibilitat social dels nostres territoris», va reblar la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret.

En el mateix acte també hi va haver la signatura de l’acord entre la Generalitat de Catalunya i Endesa sobre la concertació de mesures de suport a unitats familiars en situació de pobresa energètica relacionada amb subministraments de gas, electricitat, i l'eficiència energètica.

Els acords amb Endesa serviran de model perquè l’Administració negociï la condonació del deute de famílies vulnerables amb la resta de companyies subministradores d’electricitat i gas.

La voluntat de les administracions i les entitats socials és la d’abordar, de manera integral, la gestió de la pobresa energètica a Catalunya. Per això, el conveni també indica que la Generalitat impulsarà un pla específic, amb la participació de tots els agents implicats, i especialment les administracions locals i el tercer sector social, per millorar el coneixement del fenomen i prevenir les situacions de la pobresa energètica, així com per establir programes i accions d’intervenció social, de consum i d’habitatge per millorar la situació de les llars afectades i evitar la cronificació de les situacions de pobresa energètica.

Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica

A més del suport econòmic, la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals de la província el programa “Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica”, que va començar a gestar-se el 2016 i que té per objectiu millorar l'eficiència energètica de les llars en situació de pobresa energètica, reduir les despeses dels subministraments —electricitat, aigua i gas o altres combustibles— i millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries.

Les intervencions comencen amb la visita a les llars i la detecció de necessitats mitjançant auditories energètiques, i inclouen les tramitacions necessàries per reduir el consum i reduir l’import de les factures, la instal·lació de material de baix cost i un procés de sensibilització i formació a les famílies.

En les dues edicions del programa de 2018 i 2019 s’han dut a terme prop de 3.000 auditories.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 1. Fi de la Pobresa. "Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes" i al número 3. Salut i Benestar. "Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats". Els disset ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #130 - Març - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar