Butlletí Benestar
Març - Abril 2021 - #130

Autonomia i dependència

El Casal de Dia de Vilassar de Dalt: un projecte per combatre la solitud i per promoure l’autonomia personal

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

L'envelliment i el sobreenvelliment de la població, l’augment de persones en situació de fragilitat i soledat, per una banda i, per altra banda, les persones en situació de dependència, provoquen el col·lapse dels serveis d’Atenció domiciliària, centres de dia, residències, etc. a la que els Serveis Socials municipal no poden fer front. [+]

Davant aquest augment de la demanda, relacionat també amb el desplegament de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència (LAPAD), des de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt es promouen accions proactives amb la finalitat de fomentar projectes preventius, liderats per una Terapeuta Ocupacional. Aquest fet és innovador i pioner perquè incorpora una disciplina de l'àrea de la salut, que històricament no ha estat integrada als equips dels serveis socials.

En aquest context, l’any 2007 es va crear un nou servei a Vilassar de Dalt:  el Casal de Dia, després que es detectés, des dels Serveis Socials Bàsics, que hi havia un grup de persones que necessitaven més recolzament d’integració social del que podia donar el Casal de Gent Gran i menys suport sanitari del que ofereix un Centre de Dia. Per tant, aquest servei no s’ha de confondre amb un Centre de Dia ni amb un Casal de Gent Gran.

El Casal de Dia ofereix a les persones ateses un espai d’atenció que aglutina el dinar en companyia, activitats complementàries que tenen una funció de dinamització, prevenció i entrenament, com són tallers de memòria, psicomotricitat, manualitats, coral així com xerrades informatives sobre la vellesa, la salut, els perills en la llar, entre d’altres. En cas de necessitat, també s’ofereix el servei de transport i opcionalment, s'ofereix dutxa geriàtrica i servei de bugaderia.                                       

A més, el Casal de Dia participa en les activitats culturals i festives del municipi i organitza projectes intergeneracionals i comunitaris amb entitats i centres educatius del municipi. El servei atén diàriament entre 15 i 22 persones.

Al Casal de Dia es treballa per mantenir la màxima relació amb els agents socials vinculats a la persona: família, amistats, serveis socials, centres residencials, CAP salut, etc., amb la finalitat que la persona beneficiària se senti integrada, estimulada i autònoma. Està concebut com un espai de suport a la persona per fomentar la seva autonomia, pel que fa a l'autocura i l'autogestió. A més, aquest model de servei concentra els recursos tècnics i econòmics de suport, de manera que s'optimitzen, al màxim, tant els esforços de la societat i de les famílies, com els recursos econòmics.

Es tracta d'un servei avantguardista de prevenció i integració, tenint en compte que el centre s’ha integrat en el municipi des de la seva creació i presenta un increment progressiu de la demanda.                         

L’èxit d’aquest Servei es palpa en l’alt grau de satisfacció manifestat per tots els agents participats, la participació activa de les persones usuàries, la implicació dels professionals i l’ambient familiar que s’ha creat. 

Reconegut com projecte de Bona Pràctica pel Banc de Bones Pràctiques dels governs locals. (Federació municipis de Catalunya i la federació Pi i Sunyer, 2019)

Reconegut com Centre de Suport als Serveis Socials Bàsics pel Registre d’Entitats, Serveis i Establiments de Serveis Socials (RESES, 2018)

Terapeuta Ocupacional en l’equip de Serveis Socials Municipals. (2007)

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #130 - Març - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar