Butlletí Benestar
Març - Abril 2021 - #130

Serveis socials bàsics

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) publica l’Informe mundial sobre l’edatisme

©OMS

©OMS

L’Organització Mundial de la Salut ha publicat recentment l’Informe mundial sobre l’edatisme, un document que posa sobre la taula els efectes perjudicials que l’edatisme té sobre la salut i el benestar i identifica els elements que han de permetre formular polítiques eficaces i mesures relatives a un envelliment saludable. [+]

Aquesta publicació és una acció de la campanya mundial de lluita contra l’edatisme en el marc del Decenni de l'Envelliment Saludable (2021-2030). Per dur-la a terme, l'OMS, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, el Departament d'Afers Econòmics i Socials de les Nacions Unides i el Fons de Població de les Nacions Unides han elaborat aquest Informe mundial sobre l’edatisme per a la campanya.

La mateixa OMS defineix l’edatisme com els estereotips, els prejudicis i la discriminació contra les persones a causa de la seva edat. I sorgeix quan l'edat s'utilitza per categoritzar i dividir a les persones per atributs que ocasionen mal, desavantatge o injustícia, i menyscaben la solidaritat intergeneracional. Així mateix, l’edatisme pot generar situacions de vulneració de drets de les persones grans que poden patir situacions de maltractaments alhora de no tractar-les adequadament, conforme als seus desitjos i necessitats.

L'informe s’adreça a les institucions encarregades de formular polítiques, professionals, personal investigador, organismes de desenvolupament i membres del sector privat i la societat civil. En aquest informe, després de definir la naturalesa de l'edatisme, es resumeixen les millors proves sobre l'escala, els efectes i els determinants de l'edatisme, i les estratègies més eficaces per combatre’l.

L'informe conclou amb tres recomanacions d'actuació, basades en proves científiques, per crear un món per a totes les edats:

  • Invertir en estratègies basades en evidències científiques per prevenir i combatre l’edatisme.
  • Millorar les dades i les investigacions per comprendre millor l’edatisme i la manera de reduir-lo.
  • I crear un moviment per canviar el discurs sobre l'edat i l'envelliment.

Enllaç a l’informe (complet en anglès i resum executiu en castellà): https://www.who.int/publications/i/item/9789240016866

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #130 - Març - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar