Butlletí Benestar
Març - Abril 2021 - #130

Autonomia i dependència

Tancament dels Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) 2020

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Durant el any 2020 es van realitzar 39 Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) per a persones cuidadores no professionals. [+]

En total 235 persones cuidadores no professionals de 39 municipis de la província de Barcelona van participar l’any 2020 en els Grups de Suport i Ajuda Mútua que la Diputació de Barcelona ofereix per donar suport i reduir l’estrès de les persones cuidadores que tenen al ser càrrec persones en situació de dependència, discapacitat o salut mental.

Sovint, tenir cura d'una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional, de manera que les persones cuidadores necessiten suport i descans tant per garantir el seu benestar com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima.

Com a novetat, i a resultes del context de pandèmia i per garantir el compliment de les mesures de seguretat i de salut, els municipis han pogut gaudir de l’opció de realitzar el grup de suport en modalitat telemàtica. Aquest format ha conviscut amb el que ja es ve desenvolupant des de l’any 2010. En tots els grups presencials s’han mantingut de manera estricta les mesures d’higiene i distància de seguretat.

Si bé els GSAM es desenvolupen des de fa 11 anys, enguany s’han integrat en l’estratègia emmarcada sota el projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat.  Amb aquest projecte es vol abordar la crisi de les cures i avançar cap a un sistema públic de cures en la comunitat fent front a les desigualtats associades a les cures i garantint serveis de qualitat, universals, de proximitat i que promoguin l’empoderament de les persones.

Els grups, formats entre 6 i 10 persones cuidadores (tot i que amb la situació de pandèmia alguns grups han estat més reduïts), es desenvolupen al llarg de 10 sessions (presencials, remot o ambdues formats), d’una durada d’hora i mitja. Es tracta d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, pensat per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física generalment associada a les tasques de  cura. L’objectiu és generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.

Amb l’ajuda d’un/a psicòleg/a les persones cuidadores adquireixen estratègies per gestionar millor les seves necessitats i conflictes, així com les emocions i sentiments que sorgeixen durant el procés de cura. Alhora, els grups aporten informació sobre els diferents recursos de suport existents al territori.

Els  39 grups de GSAM es van realitzar amb la col·laboració de 9 empreses i entitats socials, amb un total de 235 participants. Analitzant les dades de participació, s’observa que gairebé el 80% de les persones que han participat són dones i el 62% són persones menors de 65 anys. Pel que fa al parentiu, el 40% són persones que cuiden al pare o a la mare, seguides per aquelles que tenen cura de la seva parella (37%). De l’anàlisi, també cal destacar que més del 80% de les persones cuidadores, ho són des de fa més de 3 anys i el 85% ho fan més de 5 hores al dia.

La valoració mitjana dels participants ha estat de 9 en una escala de 10.

Per més informació, consulteu la web de Benestar.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #130 - Març - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar