Butlletí Benestar
Maig - Juny 2021 - #131

Autonomia i dependència

Presentació Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans (Bages, Moianès, Martorell)

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Des de l’any 2006 es commemora el dia 15 de juny com el “Dia Mundial per a la Prevenció dels Abusos i Maltractaments a les Persones Grans (MPG)”. L’Organització Mundial de la Salut afirma que és aquesta una de les formes de violència més oculta, la més silenciada, la menys estudiada i, per tant, la més desconeguda, detectada i tractada. [+]

Els maltractaments a les persones grans són una violació dels drets humans i una causa important de lesions, malalties, aïllament i desesperació. Cal enfrontar-se al maltractament i reduir-lo amb un enfoc multisectorial i multidisciplinari (OMS, 2002). La majoria de casos estan ocults i les persones grans no denuncien. Tan sols 1 de cada 24 casos de maltractaments es denuncien.

360 casos a la província de Barcelona, l’any passat

Durant l’any 2020, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la  Diputació de Barcelona a través de sistema de recollida i registre, i en el marc del Grup de Treball per fer front als maltractaments a les persones grans, van detectar 360 casos de maltractament a la província de Barcelona. Algunes dades que es destaquen són:

-Els maltractaments a les persones grans afecten majoritàriament a les dones, en el 78,3% dels casos i la mitjana d'edat de les persones que han patit maltractament és de 81,2 anys. Podem parlar de la feminització dels maltractaments a les persones grans.

-El 7,5% de les persones grans maltractades no rep cap ingrés.

-El 83,1 % de les persones grans maltractades comparteixen habitatge, és a dir viuen amb algú. En un 49,5% viuen amb el fill o la filla i en un 25,6% amb la parella.

-El 62,8% de les persones grans que han patit maltractament, gairebé dues de cada tres, necessita ajuda per les activitats bàsiques de la vida diària (ABVD).

-El tipus de maltractament que més s'ha registrat és el psicològic, representant el 35,9% de tots els maltractaments. El segueixen els maltractaments econòmics (24,9%), la negligència (14%) i el maltractament físic (12,8%).

Durant l’any 2020, vint-i-tres municipis més que l’any anterior van detectat casos de maltractament a les persones grans, un indicador que formula la hipòtesi que cada vegada són més els municipis sensibilitzats amb el fenomen dels maltractaments i que també augmenten els ens locals que despleguen recursos per a l’abordatge del mateix.

Per orientar i concretar les actuacions professionals a nivell local en la gestió de situacions de maltractaments a les persones grans, la Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments i ens locals de la província un model de Guia local per tal que pugui ser adaptada, implementada i avaluada d’acord amb les característiques i necessitats de cada territori.

La Guia defineix la tipologia de maltractaments a les persones grans, les formes i senyals d’alerta i identifica els factors de risc i de protecció davant aquestes situacions. També inclou elements per a la prevenció, l’avaluació i com actuar davant els maltractaments a les persones grans. Finalment, detalla els aspectes jurídics que s’han de tenir en compte pels diferents agents que intervenen i elabora un llistat amb els recursos i serveis disponibles al territori.

Com a eina tècnica de treball permet sistematitzar, ordenar i prioritzar accions per a l’abordatge dels maltractaments amb l’objectiu d’orientar i saber quan i com s’ha d’intervenir, el que afavoreix la intervenció multidisciplinar dels equips de treball del territori.

Durant  el mes de juny, el Consell comarcal del Bages, el Consell Comarcal del Moianès i l’Ajuntament Martorell han presentat les seves corresponents Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #131 - Maig - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar