Butlletí Benestar
Maig - Juny 2021 - #131

Addiccions

Jornada “Impulsant millores en l’atenció a infants, adolescents i joves amb problemes de salut mental”

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Moguts per la inquietud de l’OMS i per la situació sobre la salut mental infantojuvenil, el 2016 la Federació SMC, conjuntament amb la Fundació Pere Tarrés, van elaborar l’informe “Atenció a la salut mental infantil i adolescent a Catalunya”. [+]

L’estudi va determinar reptes de futur per millorar l’atenció en salut mental en la població infantojuvenil a Catalunya i va evidenciar moltes necessitats.

El passat 27 de maig, la Federació salut Mental Catalunya, va presentar, en una jornada tècnica, les quatre guies de formació per a familiars i professionals que acompanyen infants i joves amb problemes de salut mental. Els materials s’han elaborat a partir d’un procés participatiu que ha recollit el coneixement de 79 experts per experiència pròpia, familiars i professionals.

La presidenta de la FSMC, Enriqueta Vidal, va iniciar la jornada destacant que la situació actual en què els efectes de la COVID han agreujat la salut mental d’infants, adolescents i joves, “ens interpel·la a dissenyar respostes que emergeixin de la realitat, del coneixement de les persones que viuen les situacions, de la seva experiència directa, familiars i professionals de la xarxa de salut mental i de la resta de l’entorn comunitari”.

A la benvinguda institucional, van participar la Sra. Magda Casamitjana, Directora del nou Pla de Salut mental d’Alta complexitat, la Sra. Iolanda Moragues, Cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació de Barcelona i la Sra. Pilar Solanes, Directora del Servei d’Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona.

Totes elles van destacar la necessitat, des dels diferents nivells de governança i gestió, d’impulsar i dotar de contingut totes les iniciatives que neixen des del coneixement del territori a través de les entitats i alhora vetllar per que totes elles s’emmarquin en el recentment anunciat Pla Nacional de Salut Mental i Addicions.

Donar a conèixer la realitat de la salut mental representa una oportunitat de trencar estigmes i d’aconseguir una major sensibilització ciutadana entorn una problemàtica amb un important impacte sanitari i social. Des d’aquesta perspectiva, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona impulsa de la mà d’ajuntaments, ens locals  i entitats socials, accions de sensibilització, de prevenció i de suport a les persones afectades per trastorns mentals i a les seves famílies.

En aquesta línia, una de les principals prioritats de la Diputació de Barcelona en l’àmbit de la salut mental és donar suport a les entitats del tercer sector ja què són aquestes les que impulsen les polítiques socials a nivell local. I ho fan per la proximitat amb la ciutadania i amb les persones amb una problemàtica viscuda en primera persona, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigma de les persones afectades i impulsar una millora en l’atenció en l’àmbit de la salut mental.

Tant les guies, com els tallers, formen part del projecte de formació en salut mental infantojuvenil per a familiars i professionals no especialitzats. Es tracta d'un projecte innovador, no només per la manera com es planteja la capacitació, sinó per com el mateix espai de trobada contribueix a cercar i implementar les solucions: conjuntament amb la comunitat, a través de les Taules de Salut Mental de cada territori, formades pels agents comunitaris implicats en la salut mental.

Us podreu descarregar els materials: https://www.salutmental.org/la-salut-mental/biblioteca-salut-mental/infancia-i-joventut/

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #131 - Maig - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar