Butlletí Benestar
Maig - Juny 2021 - #131

Serveis socials bàsics

Estudi de costos dels SSB a l’Ajuntament de Sabadell

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

En el marc de la cartera de serveis plantejada per l’exercici 2020, l’Ajuntament de Sabadell, va sol·licitar a la Diputació de Barcelona l’acompanyament a la implantació de les accions de millora. [+]

Entre aquestes accions de millora es van fixar dos objectius, d’una banda el desplegament d’una estructura estandarditzada de cartera de serveis i d’una altra, el desenvolupament d’eines d’anàlisi de costos dels servei. Si bé el model d’estructura és un procés tècnic ordinari, que es basa en la descripció documental i en l’elaboració de les fitxes de cadascun dels serveis, el segon dels objectius va esdevenir una oportunitat d’explorar un tema novedós de col·laboració entre les dues administracions.

Acotant l’abast dels treballs a realitzar, es va determinar quina és la informació que estableix els costos i quins són els indicadors de gestió bàsics, aquells que estan relacionats amb el contingut de la fitxa de catàleg. Es va consensuar un mètode d’anàlisi i es valorar la possibilitat de desenvolupar un model d’anàlisi de costos aplicable a qualsevol servei o realitzar l’anàlisi d’un servei en concret.

Aquella valoració inicial va acabar per convertir-se en realitat. El servei triat va ser el Sensellarisme, el nom propi que rep l’allotjament temporal a l’Ajuntament de Sabadell, que va motivar la demanda en la necessitat d’assolir una metodologia de càlcul de costos unitaris de servei, contrastada i exportable al altres serveis de la cartera amb usos pràctics per a licitacions, contrast finançament extern (contracte programa), demanda de subvencions,  justificacions o establiment de pressupost d’ingressos i despeses.

El resultat va ser disposar d’una eina flexible, no només extrapolable a altres serveis sinó també a altres ens locals. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha vist l’oportunitat d’iniciar un nou procés de treball amb la consultora tècnica Daleph, que derivarà en l’obtenció d’una guia que doni suport a la utilització de l’eina i permeti als ajuntaments fer, autònomament, estimacions  de cost dels serveis públics que presten. 

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #131 - Maig - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar