Butlletí Benestar
Maig - Juny 2021 - #131

Addiccions

Presentació de l’informe “Diagnòstic de la situació dels serveis i entitats en relació a l’abús sexual infantil al municipi del Masnou” i Recomanacions de millora

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El dimecres 28 d’abril es va presentar en format webinar “L’Informe del diagnòstic de la situació dels serveis i entitats en relació a l’abús sexual infantil al municipi del Masnou” i Recomanacions de millora. [+]

La presentació de la sessió va anar a càrrec de la senyora Iolanda Moragues, Cap del Servei de Suport i Programes Socials de la Diputació de Barcelona, de la Sra. Yulay Martínez Regidora Delegada d'Acció Social, Salut Comunitària i Salut Pública i Consum, de l’Ajuntament del Masnou i la Sra. Anna Vilanova, Cap de Serveis Socials de l’Ajuntament del Masnou.

Van assistir representants de la Diputació de Barcelona, representants de l’Ajuntament del Masnou, membres de serveis i entitats socials del municipi i l’equip de la Fundació Save the Children qui ha desenvolupat l’informe.

En el marc de la sol·licitud de l’Ajuntament del Masnou a la Diputació de Barcelona d’un “suport per a la realització d’un estudi diagnòstic sobre l’abús sexual infantil”, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social contracta a la Fundació Save the Children per a realitzar la diagnosi, que va començar el mes d’octubre del 2020 i va finalitzar el mes de març del 2021.

Una de les prioritats de la Gerència de Benestar Social és el suport al foment de polítiques d’infància, adolescència i famílies, treballant per incrementar el benestar d’infants i adolescents on la prevenció i detecció de les situacions de risc i vulnerabilitat ha de tenir un paper primordial i bàsic.

La proposta de treball vol centrar la mirada en la prevenció, detecció i sistemes de derivació dels diferents serveis i entitats que treballen o atenen infants. L’objectiu de la diagnosi era conèixer la situació actual dels serveis i entitats del municipi i disposar d’un informe que suposi una eina de detecció i coneixement de la situació actual de les entitats que treballen amb  la infància i l’adolescència i les seves famílies.

El treball es va fer mitjançant un grup de treball format per la Fundació Save the Children, l’Ajuntament del Masnou i  la Diputació de Barcelona. Per a la elaboració d’aquest informe es va recollir i analitzar tota la informació i documentació disponible en diferents àrees del consistori, serveis municipals i altres actors claus que intervenen en els casos d’abús sexual infantil al municipi.

Es van realitzar 23 entrevistes, de les quals 45 van ser a professionals de serveis i entitats del Masnou i una  sessió amb un grup de 9 adolescents del Masnou, entre els 15 i 17 anys, que acudeix setmanalment a les activitats del CAU. Aquesta sessió va ser guiada per Save the Children, segons la seva metodologia de participació infantil i realitzada amb el suport de l’Agrupament Escorta Foc Nou.

Les entrevistes, de caràcter qualitatiu, es van realitzar de manera on-line durant els mesos d’octubre de 2020 a gener de 2021 i es va utilitzar un qüestionari adaptat a les especificitats de cada àrea, basat en nou estàndards del Model d’Entorn Segur per la Infància davant de l’ASI de Save the Children.

La diagnosi descriu la situació actual dels diferents serveis i entitats en relació a l’abús sexual infantil i, a més, presenta unes recomanacions de millora amb l’objectiu es fer espais segurs per on circulin els infants. La finalitat és posar  l’infant en el centre de la intervenció i veure si pels àmbits per on circulen són entorns segurs i protectors per assolir un entorn lliure d’abús sexual infantil al municipi.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #131 - Maig - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar