Butlletí Benestar
Octubre - Novembre 2021 - #133

Pobresa energètica

Conclou la 3a edició del Programa "Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica"

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El programa Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica de la Diputació de Barcelona va finalitzar el 31 d’agost la tercera edició. [+]

S’han fet  1.260 intervencions en llars en situació de vulnerabilitat energètica i l’estalvi econòmic anual previst per família és, de mitjana, superior als 200 euros en els subministraments d’electricitat, d’aigua i de gas.

Les auditories s’han dividit en tres lots, repartits en 10 comarques de la província de Barcelona. Cada lot ha estat gestionat per una àrea de la corporació: la Gerència de Serveis de Medi Ambient, el Servei d’Acció Social i l’Oficina d’Habitatge. Cada intervenció ha inclòs dues visites tècniques i informes, gestions i assessorament a les persones beneficiàries del programa, seleccionades pels ens locals.

Vallès Oriental, Maresme, Osona i Bages

Al primer lot, el programa ha conclòs amb 424 intervencions: 166 al Vallès Oriental, 71 al Maresme, 111 a Osona i 76 al Bages. La majoria de les persones beneficiàries, el 71%, tenen menys de 65 anys. Només un 10% són més grans de 80 anys, la majoria de Mollet del Vallès (aquest municipi vallesà va incloure el programa en una prova pilot de gent gran del Servei d’Atenció Domiciliària, SAD).

La tipologia de llar predominant en les auditories d’aquesta àrea és d’habitatge unipersonal (27%), seguit pel de parelles amb fills (23%) i el de famílies monoparentals (22%). En l’altra banda, se situen els de parelles sense fills (9%) i els plurifamiliars (7%). Els de famílies nombroses representen el 12% de la totalitat de les auditories realitzades en aquesta zona territorial. Gairebé la meitat de les intervencions (49%) s’han realitzat en habitatges de lloguer a preu de mercat. L’any de construcció de la majoria de les edificacions (66%) és anterior a 1981 i només un 6% és posterior al 2007, la qual cosa influeix en les mesures d’estalvi d’energia de què disposen.

Entre el material instal·lat per aconseguir major eficiència energètica a la llar, un 44% són elements d’il·luminació (bombetes de baix consum); un 26%, de control i gestió (regletes, endolls, programadors i termòmetres); un 16% d’aïllament (rivets); i un 14%, d’estalvi d’aigua (airejadors i reductors de cabal).

En aquestes intervencions, els principals tràmits i gestions tarifàries fets amb les companyies subministradores han estat la sol·licitud del cànon social de l’aigua (61%), el canvi de tarifa del gas de mercat lliure a tarifa d’últim recurs-TUR (44%), el canvi de companyia comercialitzadora en el subministrament de gas (39%), la sol·licitud del bo social elèctric (34%) i el canvi de tarifa elèctrica de mercat lliure a preu voluntari per al petit consumidor-PVPC (27%). Un 25% de les llars ja tenia alguna bonificació en els contractes i la majoria de les persones beneficiàries disposava d’una potència contractada ajustada.

Amb les diferents actuacions, la previsió és aconseguir un estalvi econòmic de 246 euros anuals de mitjana per llar: 144 euros en el rebut de l’electricitat (454 kWh/any); 47 euros, en el de l’aigua (15 m3/any) i 55 euros, en el de gas (551 kWh/any).

Vallès Occidental, Alt Penedès, Garraf i l’Anoia

Dins del segon lot, s’han fet 421 intervencions: 242 al Vallès Occidental, 76 a l’Alt Penedès, 58 al Garraf i 45 a l’Anoia. Un elevat percentatge de les persones beneficiàries (88%) tenen menys de 65 anys i només un 3% és major de 80 anys.

Quant a la tipologia de llar, una tercera part (33%) està formada per parelles amb fills i un 27% és monoparental. El 63% dels habitatges són de lloguer a preu de mercat, la meitat se situen en edificis de més de 10 habitatges (només un 9% són unifamiliars adossats) i el 55% s’han construït abans de 1981. En ser edificacions prèvies a la instauració del Codi Tècnic de l’Edificació, la gran majoria no disposa de mesures d’estalvi energètic. En general, els pisos no tenen elements d’aïllament de qualitat i, en conseqüència, resulta molt costós mantenir les llars a temperatures confortables.

Per aconseguir reduir l’import dels rebuts, s’ha instal·lat diferent material a les llars: un 54% són elements d’il·luminació (bombetes de baix consum); un 21%, de control i gestió (regletes, endolls, programadors i termòmetres); un 14%, d’estalvi d’aigua (airejadors i reductors de cabal) i un 11%, d’aïllaments (rivets).

Els principals tràmits i gestions tarifàries amb les companyies subministradores han estat: la sol·licitud del cànon social de l’aigua (63%), el canvi de companyia subministradora de gas (46%), el canvi de tarifa del gas de mercat lliure a TUR (44%), la sol·licitud del bo social elèctric (41%) i el canvi de tarifa elèctrica de mercat lliure a PVPC (29%).

Amb les intervencions realitzades, es preveu un estalvi econòmic de 215 euros anuals de mitjana per família: 166 euros en l’electricitat (404 kWh/any); 33,61 euros en l’aigua (11,22 m3/any); i 13,4 euros en el gas (122 kWh/any).

Baix Llobregat i Barcelonès

Amb el tercer lot s’han fet 415 intervencions: 278 al Baix Llobregat i 137 al Barcelonès. La majoria de les persones beneficiàries tenen menys de 65 anys (80%) i només un 4%, més de 80 anys.

El 79% de les persones entrevistades són dones  i la tipologia de llar predominant és de família monoparental (32%). El 66% dels habitatges són de lloguer i el 74% han estat construïts abans de 1981. L’alt nombre d’habitatges de més de 40 anys explica, en part, els baixos nivells que s’han identificat en la valoració global de l’eficiència energètica dels habitatges.  El 65% dels habitatges són en edificis amb més de 10 habitatges.

Els principals tràmits i gestions tarifàries amb les companyies subministradores han estat el canvi de tarifa del gas de mercat lliure a TUR (69%), la sol·licitud del bo social elèctric (41%), l’adequació de trams de l’aigua (40%), la sol·licitud del cànon social de l’aigua (33%) i el canvi de tarifa elèctrica de mercat lliure a PVPC (31%).

Del material que s’ha instal·lat a les llars per aconseguir un estalvi energètic, un 52% són elements d’il·luminació (bombetes de baix consum); un 13%, de control i gestió (regletes, endolls, programadors i termòmetres); un 15% d’aïllament (rivets); i un 16%, d’estalvi d’aigua (airejadors i reductors de cabal).

La previsió d’estalvi econòmic és de 207 euros anuals de mitjana per llar: 146 euros en l’electricitat (577 kWh/any); 42 euros en l’aigua (20 m3/any); i 19,4 euros en el gas (176 kWh/any).

En marxa la quarta edició

La quarta edició d’Auditories i intervenció en els habitatges en situació de pobresa energètica va començar al setembre i es preveu fer 1.317 noves intervencions a llars de la província barcelonina en un període de 10 mesos.

Al llarg d’aquests anys, les auditories realitzades han tingut una bona acollida entre les persones beneficiàries, sobretot quant a les gestions d’optimització tarifària i instal·lació d’elements de baix cost per a l’estalvi energètic. Amb aquest programa, seguirem afrontant aquest important problema i continuarem empoderant famílies per fer un consum dels subministraments més conscient.

Pàgina web del programa “Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica” de la Diputació de Barcelona: https://www.diba.cat/web/benestar/auditories

Més informació a:

 

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #133 - Octubre - Novembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar