Butlletí Benestar
Octubre - Novembre 2021 - #133

Autonomia i dependència

Les persones cuidadores participants en els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) redueixen els nivells d’estrès i d’ansietat

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona es va sumar a la commemoració del Dia Internacional de les Persones Cuidadores, el passat 5 de novembre, en reconeixement a la tasca que desenvolupen les persones que tenen cura de familiars i persones en situació de dependència. [+]

La celebració d’aquest dia ha de contribuir a promoure una societat basada en l’ètica de les cures, des del reconeixement social de la corresponsabilitat, i des de la necessitat que totes les persones han de proporcionar i rebre cures al llarg del cicle de vida.

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, desenvolupa un seguit d’accions que s’integren en l’anomenat Projecte Transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat. La posada en marxa d’aquest projecte és un pas més en el camí cap a l’estratègia de crear un nou sistema de cures dotat de major cobertura, equitat social i territorial, i qualitat dels serveis públics de cures en l’entorn comunitari.

Ofereix, entre d’altres recursos, els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua- GSAM, un servei amb el que es dona suport i es contribueix a la reducció de l’estrès de les persones cuidadores de familiars en situació de dependència. Aquest recurs, que neix l’any 2010, s’articula a través de grups formats entre 6 i 10 persones cuidadores que intercanvien l’experiència i les emocions vinculades a la tasca de la cura. Sota la conducció d’un/a professional de la psicologia, les persones que participen generen vincles emocionals que ajuden a reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura.

Així mateix, un estudi elaborat recentment sobre l’impacte que els GSAM tenen sobre les persones cuidadores que han participat en algun d’ells, mostra com els nivells d’estrès i d’ansietat es redueixen en un 30%.

En termes generals, un 71% de les persones participants en algun dels GSAM ha experimentat una reducció del nivell d’estrès i d’ansietat.

L’estudi també analitza l’impacte del GSAM sobre l’estat emocional de les persones prenent com a valors de referència els anys dedicats a la cura, l’edat de la persona cuidadora i el parentiu amb la persona cuidada, entre d’altres.

L’informe, que s’ha elaborat pel Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb el Servei d'Atenció a la Dependència i la Vulnerabilitat Social, s’ha realitzat sobre una mostra de 748 persones que han participat en les edicions 2019 i 2020. Es preveu que durant el 2022 es faci una actualització de l’estudi incorporant les dades corresponents a l’edició d’aquest any 2021.

Relació de municipis i ens locals que realitzen GSAM el 2021:

Abrera, Aiguafreda, Arenys de Mar, Argentona, Avinyó, Badia del Vallès, Bigues i Riells, Calella, Campins, Canet de Mar, Canovelles, Cardona, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Consell Comarcal del Berguedà, Consell Comarcal del Moianès, Cubelles, El Masnou, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gironella, Hostalets de Pierola. Lliçà d'Amunt, Mancomunitat Intermunicipal Voluntària La Plana, Martorelles, Mataró, Mollet del Vallès, Monistrol de Calders, Montgat, Navarcles, Olesa de Montserrat, Palafolls, Palau-solità i Plegamans, Pallejà, Parets del Vallès, Piera, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sabadell, Sallent, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Iscle de Vallalta, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Martí de Tous, Sant Mateu de Bages, Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Castellet, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Sitges, Terrassa, Tordera, Torelló, Vallirana, Vic, Viladecans, Viladecavalls, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Mar.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #133 - Octubre - Novembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar