Butlletí Benestar
Desembre 2021 - Gener 2022 - #134

Autonomia i dependència

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona intensifica les trucades per fer front al fred

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Des del passat mes de desembre, el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha activar el protocol i la campanya “Consells per a fer front al fred” per evitar els riscos associats al fred i que es portarà a terme durant tot l’hivern. [+]

En aquest primer mes s’han realitzat 218 trucades per donar consells sobre com afrontar el fred a les persones identificades amb més riscos i també, aprofitant les trucades de seguiment quotidianes, a la resta de persones usuàries.

A més, durant les visites domiciliàries que el Servei Local de Teleassistència realitza de forma quotidiana, es dona un díptic que recull consells pràctics per reduir els efectes negatius del fred relacionats amb la salut de les persones grans i per protegir la llar: beure líquids, infusions i brous calents, tenir les medicines  que es necessiten per si no es pot sortir, vigilar davant els problemes de circulació sanguínia, allunyar les estufes i brasers de mobles, cortines i llits o no eixugar roba  a prop d’estufes per perill d’incendi, entre d’altres.

Alhora, si es detecta qualsevol incidència o situació especial en l’habitatge que pugui generar una major vulnerabilitat davant dels efectes del fred, s’informa als serveis socials de l’ajuntament corresponent, i també s’està en permanent contacte amb els serveis d’emergència de la comunitat per tal d’actuar davant de qualsevol necessitat urgent.

Així mateix, el Centre d’Atenció del SLT es comunica diàriament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i es reben avisos sobre possibles alertes per baixes temperatures en els diferents territoris de la província de Barcelona. En  cas que hi hagi alarmes taronges o vermelles sobre una onada de fred, es contacta amb les persones usuàries de la zona afectada, prioritzant les que són vulnerables per la seva situació de salut o pel fet de viure en habitatges aïllats. Durant el mes de desembre es van realitzar 1.082 trucades  per donar alerta de temperatures extremes per ventades i també per tempestes i aiguats.

Programa “Parlem de...”

La campanya “Consells per a fer front al fred” forma part del programa “Parlem de...” de trucades preventives i proactives que el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona realitza des de l'any 2015. Cada mes s'identifiquen una sèrie de temàtiques per àrees i, en funció de les característiques de la persona usuària, els riscos a que estigui més exposada, els seus interessos, o segons com es desenvolupi la conversa, el personal teleoperador proposa un tema, introdueix consells i recomanacions, i també la convida a explicar les seves vivències.

La finalitat d'aquestes campanyes és fomentar l'autonomia personal i afavorir l'empoderament de les persones grans, incorporant hàbits de vida saludable, incrementar-ne la participació social i creant vincles amb la comunitat.

Durant l'any 2021, es van fer més de 100.000 trucades preventives, de les quals gairebé la meitat estaven relacionades amb la situació de pandèmia provocada per la COVID-19,  incloent-hi les 26.500 trucades amb informació sobre la vacunació de la COVID. També, es van fer més de 5.000 trucades informatives sobre la vacunació de la grip.

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona actualment presta servei a 94.204 persones amb la col·laboració dels ajuntaments de la província de Barcelona (excepte la ciutat de Barcelona). És un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud, discapacitat i/o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata a aquestes.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #134 - Desembre 2021 - Gener 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar