Butlletí Benestar
Febrer - Març 2022 - #135

Autonomia i dependència

Nova Guia del Servei Local de Teleassistència per a les persones usuàries

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Aquest mes de febrer s’ha començat a facilitar a les persones usuàries, que es donen d’alta al Servei Local de Teleassistència, la Guia del servei adaptada a Lectura Fàcil seguint les pautes i recomanacions recollides a la norma UNE 153101 EX/2018. [+]

Per fer-ho, s’ha comptat amb el suport de l’Associació Lectura Fàcil que ha adaptat el material existent i certifica que la guia segueix les directrius internacionals de la IFLA i Inclusion Europe.

L’adequació dels materials del servei és una de les tasques que inclou el gran repte que té el Servei Local de Teleassistència d’adaptar-se a l’Accessibilitat Universal durant aquest nou període. Aquest procés de transformació implicarà, a més d’adaptar els materials, informacions i comunicacions dirigides a les persones usuàries, aplicar mesures d’accessibilitat al conjunt de les prestacions, a la tecnologia de base i la complementària, així com a tots els processos de permanència de la persona en el servei.                                                        

La finalitat és poder atendre la diversitat de persones usuàries tenint en compte les barreres cognitives, sensorials i/o motrius que en puguin tenir i, alhora, dissenyar un nou sistema de gestió integral de l’accessibilitat que permeti assentar la base d’aquesta adaptació amb les garanties oportunes segons l’actual norma UNE 158401:2019. Aquesta actualització incorpora el requeriment de l’accessibilitat als serveis de teleassistència, l’avaluació d’aquest nou sistema per la norma UNE 170001-2 sobre accessibilitat universal i disseny per a tothom, i l’esmentada anteriorment UNE 153101 EX/2018 de Lectura Fàcil.

La Guia del servei és un dels primers materials del servei que s’ha adaptat a lectura fàcil en l’àmbit de les informacions i comunicacions a les persones usuàries. Al desembre, també, es va facilitar a les persones usuàries el díptic amb consells per fer front el fred adaptat a Lectura Fàcil. Així mateix, segons les necessitats d’accessibilitat de les persones s’aniran adaptant les comunicacions orals, escrites i/o audiovisuals en funció de la barrera detectada per adequar-se a limitacions visuals o auditives a través d’audioguies, sistema pictogràfic o de signes, entre d’altres.

En relació a l’adaptació de la tecnologia que està a disposició de la persona usuària, i també segons les necessitats, pot incloure sistemes d’amplificació i/o alternatius de veu, adaptació de la pulsació per persones amb mobilitat severa, camins de llum, detectors d’ocupació, entre d’altres prestacions. Alguns d’aquests dispositius i adaptacions tenen impacte no només en la persona usuària, sinó també en el seu entorn cuidador.

Cal recordar que la transformació cap a l’Accessibilitat Universal del servei s’aplicarà en tots els processos, des de l’alta de la persona en el servei fins la seva baixa, i en la totalitat de prestacions, seguint un procés d’actualització continua. D’aquesta manera, també treballem en l’objectiu d’incorporar al servei nous col·lectius de persones amb discapacitat,  així com d’impulsar projectes pilot amb col·lectius que puguin tenir necessitats especials com son les persones amb malaltia mental.

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona actualment presta servei a 94.178 persones, amb la col·laboració dels ajuntaments de la província de Barcelona (excepte la ciutat de Barcelona). És un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud, discapacitat i/o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata a aquestes.

Podeu consultar la guia aquí.

Per a més informació, consulteu la web del Servei Local de Teleassistència.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #135 - Febrer - Març 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar