Butlletí Benestar
Febrer - Març 2022 - #135

Autonomia i dependència

Tancament GSAM 2021

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

L’any 2021 es van realitzar 70 Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua  (GSAM)  per a persones cuidadores no professionals a la província de Barcelona amb la col·laboració de 10 empreses i entitats socials, i un total de 555 participants. [+]

Un total 555 persones cuidadores no professionals de 70 municipis de la província de Barcelona van participar en els Grups de Suport i Ajuda Mútua que la Diputació de Barcelona ofereix per donar suport i reduir l’estrès de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència, discapacitat o salut mental.

Sovint, tenir cura d'una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional, de manera que les persones cuidadores necessiten suport i descans, tant per garantir el seu benestar com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima.

Des de l’any 2020,  degut al context de pandèmia i per garantir el compliment de les mesures de seguretat i de salut, els municipis han pogut gaudir de l’opció de realitzar el grup de suport en modalitat telemàtica. Aquest format ha conviscut amb el que ja es ve desenvolupant des de l’any 2010. En tots els grups presencials s’han mantingut de manera estricta les mesures d’higiene i distància de seguretat.

Si bé els Grups de suport emocional i ajuda mútua es desenvolupen des de fa 12 anys, al 2020 els GSAM  s’han integrat en l’estratègia emmarcada sota el projecte transformador “Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat”.  Amb aquest projecte es vol abordar la crisi de les cures i avançar cap a un sistema públic de cures en la comunitat per fer front a les desigualtats associades a les cures i garantint serveis de qualitat, universals, de proximitat i que promoguin l’apoderament de les persones.

Els grups, formats per entre 6 i 10 persones cuidadores, es desenvolupen al llarg de 10 sessions (presencials, remot o ambdós formats), d’una durada d’hora i mitja. Es tracta d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, pensat per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física generalment associada a les tasques de  cura. L’objectiu és generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.

Amb l’ajuda d’un/a psicòleg/a les persones cuidadores adquireixen estratègies per gestionar millor les seves necessitats i conflictes, així com les emocions i sentiments que sorgeixen durant el procés de cura. Alhora, els grups aporten informació sobre els diferents recursos de suport existents al territori.

Analitzant les dades de participació, s’observa que gairebé el 84% de les persones que han participat són dones i el 35% són persones menors de 65 anys. Pel que fa al parentiu, el 42% són persones que cuiden a la seva parella, seguides per aquelles que tenen cura del pare o la mare (35%). De l’anàlisi, també cal destacar que més del 40% de les persones cuidadores, ho són des de fa més de 6 anys i el 71% ho fan més de 10 hores al dia. Pel que fa a la satisfacció, la valoració mitjana s’ha situat en 9,3 en una escala de 10.

Per aquest 2022, es preveu realitzar entorn a 82 grups de suport emocional i, si bé es donarà continuïtat als grups en la seva modalitat presencial, els municipis enguany també podran sol·licitar la modalitat en remot.

Per a més informació, podeu consultar la web de Serveis Socials.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #135 - Febrer - Març 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar