Butlletí Benestar
Febrer - Març 2022 - #135

Pobresa energètica

Abordar la pobresa energètica des del món local

©Unsplash

©Unsplash

Els dies 9, 10 i 11 de febrer es van organitzar, des de l’Àrea d’Acció Climàtica, i en col·laboració amb l'Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social i l’Oficina d’Habitatge, unes noves sessions dels seminaris tècnics de transició energètica local, en aquesta ocasió dedicats a abordar la pobresa energètica. [+]

Els seminaris s'han organitzat per part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l'ICAEN i el suport tècnic d'Ecoserveis.

Al llarg de les sessions que han conformat aquests seminaris tècnics sobre la transició energètica al món local, les presentacions han tractat sobre la situació actual de la pobresa energètica a Catalunya, experiències des del món local i la convocatòria d’assistència tècnica per a municipis de la Comissió Europea.

Podeu consultar tota la documentació, enregistrament i conclusions de les sessions del Seminari tècnic, aquí.

De forma resumida, el cicle s’ha iniciat amb un anàlisi global de l’aplicació de la Llei 24/2015 al món local, que ha conclòs que aquesta llei ha sigut efectiva però també que hi ha una manca d’informació transparent i detallada sobre la realitat de la seva aplicació, juntament amb una sobrecàrrega pels serveis socials municipals. Seguidament, s’ha introduït la visió del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia,  el qual ha expressat la voluntat de recolzar i acompanyar els diferents municipis en la incorporació de la transició energètica justa.

S’han exposat desigualtats geogràfiques en pobresa energètica a Barcelona, on existeixen importants desigualtats entre barris en la distribució de la pobresa energètica i gràcies a l’índex estimat creat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, es poden identificar els més afectats per tal de poder los prioritzar per fer intervencions locals.

En representació del món local en conjunt (FMC i ACM) s’ha parlat dels reptes en la gestió de la pobresa energètica als municipis, destacant la sensació de sentir-se desemparats i amb pocs recursos per assumir aquesta problemàtica, junt amb l’avaluació i resultats del projecte d’Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica, on s’ha presentat el projecte i s’ha anomenat els èxits d’aquest remarcant que, gràcies a les intervencions de les auditories, s’han realitzat el 40% de tramitacions del bo social, canvis de tarifa i d’empresa subministradora cap a PVPC.

En la segona jornada s’han compartit diverses experiències municipals en Auditories i intervencions en llars en situació de vulnerabilitat energètica, on es ressalta la importància de la cura durant els processos a seguir així com el paper de les dones en la pobresa energètica. Seguidament, s’ha presentat el projecte POWERTY, un projecte que ha unit sostenibilitat i pobresa energètica a partir d’una experiència pilot a Sevilla d’una comunitat energètica d’aprenentatge on s’abastarà a 10 famílies en situació de pobresa energètica.

L’Ajuntament de Terrassa també ha presentat l’Oficina municipal d’atenció a la pobresa energètica (OFIMAPE), model per a altres projectes a Catalunya que té l’objectiu de millorar el confort energètic i els hàbits de consum per a reduir despeses i contribuir en la millora del medi ambient, elaborant, entre d’altres,  línies d’actuació per a frenar les estratègies de companyies energètiques

Des de l’Ajuntament de Barcelona es parla de la rehabilitació per a col·lectius en situació de vulnerabilitat on es promouen convocatòries per ajudar amb les actuacions per tal d’aconseguir millores en els habitatges, especialment de la gent més vulnerable. Pel que fa a la tipologia d’actuacions, destaquen els arranjaments generals, banys i cuines, actuacions de millora energètica i actuacions d’adaptació funcional. Amb un total de 319 sol·licituds al 2018, explica que els districtes amb més demanda van ser Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Martí.

Ja acabant la segona jornada, s’ha explicat la reconversió d'un barri de Valladolid de 24.000 m², 398 habitatges i 1.000 residents, on aquesta transformació va anar de la mà d'una àmplia rehabilitació energètica de 5 edificis i del subministrament d'energia amb renovables. Remarca que ha estat essencial l’enfoc holístic juntament amb la col·laboració veïnal des del principi del procés.

Per finalitzar el cicle, durant el tercer dia de jornada, es presenta la convocatòria d’assistència tècnica a municipis en pobresa energètica de l’Energy Poverty Advisory Hub el servei de la Comissió Europea que dona suport als municipis en l’abordatge d’aquesta problemàtica.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #135 - Febrer - Març 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar