Butlletí Benestar
Abril - Maig 2022 - #137

Autonomia i dependència

Avaluació d'impacte del projecte pilot Nexes, d'atenció a la soledat no desitjada de les persones grans

©Unsplash

©Unsplash

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ha impulsat i avaluat el programa pilot NEXES per la detecció i atenció a la solitud de les persones grans, posat en marxa durant l’any 2021. [+]

L’increment d’aquest fenomen durant la pandèmia i les conseqüències específiques per a les persones grans va fer oportuna la iniciativa, que es va plantejar de forma pilot, per tal de poder analitzar i testar les actuacions viables i apropiades des del context municipal i comarcal.

Aquest programa s’emmarca en el Projecte transformador de Cures a la Comunitat que la Diputació de Barcelona està desenvolupant com a línia estratègica durant aquest mandat i que té l’objectiu d’impulsar la corresponsabilitat en les cures a les persones, amb la implicació de la comunitat i dels ens locals en el desenvolupament i millora de les actuacions i els serveis.

En relació a la solitud de les persones grans, i amb la col·laboració de tres municipis i un consell comarcal, es va posar en marxa un projecte innovador que contempla dues dimensions:  la detecció i diagnosi de les persones grans que es troben en situació de soledat no volguda i la posada en marxa d’un pla de suport personalitzat amb la participació dels serveis públics i altres agents comunitaris en la cerca de solucions, i de forma cooperativa amb els serveis socials locals.

Des de l’inici, es va configurar un sistema de seguiment i avaluació de tots els aspectes del programa, des dels instruments tècnics per a la diagnosi de la situació de les persones beneficiàries, fins a l’avaluació de l’impacte sobre aquestes i la valoració qualitativa dels ajuntaments participants. Per aquesta tasca, es va comptar amb el suport del Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona.

Els resultats d’aquest procés d’avaluació han indicat l’eficàcia del plantejament d’intervenció tècnica, així com aquells aspectes que caldria millorar,  principalment de tipus organitzatiu, per tal que tots els agents implicats puguin actuar de forma coordinada i orientada a les necessitats específiques de les persones grans, amb la seva diversitat. Les dades indiquen que el perfil de les persones ateses és majoritàriament el de dones majors de 75 anys, que viuen soles i que son autònomes, però que han vist reduïda la seva activitat social i relacional, algunes durant la pandèmia i d’altres ja es trobaven en situació d’aïllament social abans. També s’ha detectat un percentatge considerable de persones que tenen problemes de mobilitat o de salut que els impedeix sortir de casa amb autonomia. 

En els quatre mesos d’implementació en el territori  del pilot s’ha pogut arribar a més de 300 persones grans, i s’han implementat 100 plans de suport personalitzat a través dels quals s’ha aconseguit reduir el sentiment de soledat en un 18%, especialment en els casos de soledat molt severa. Per l’edició 2022, en què el programa s’estendrà a més municipis, s’espera que la intervenció tingui una durada mitjana d’entre 6 i 8 mesos i, per tant, que l’eficàcia i la cobertura també siguin més grans. A més, el programa continuarà guanyant solidesa en seguir incorporant la dimensió avaluadora de realitats municipals diferents, així com augmentant la  intensitat de l’acció comunitària, i especialment de les entitats de voluntariat, com un dels punts forts del programa, amb l’objectiu de seguir avançant en la corresponsabilitat en les cures i l’atenció a la soledat no desitjada de les persones grans.

En definitiva, aquesta primera experiència del programa NEXES ha permès evidenciar  que les actuacions proactives i preventives es mostren molt eficaces per involucrar les persones grans en processos de recuperació de la seva xarxa relacional, la qual cosa és cabdal per revertir el sentiment de soledat.  La vinculació amb recursos i agents comunitaris, especialment si es va interrompre durant la pandèmia, es pot recuperar amb un suport personalitzat i una motivació incentivada per part de l’administració i també de les entitats vinculades amb les persones grans, que poden fer un treball molt important des de la proximitat i l’ajuda mútua.

Per a més informació, clica aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #137 - Abril - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar