Butlletí Benestar
Abril - Maig 2022 - #137

Destaquem

La Diputació de Barcelona destina 55,8 milions € a la millora de l’atenció domiciliària i el suport a les persones cuidadores

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona impulsa una reorientació en les polítiques públiques locals d’atenció a les cures als municipis de la província de Barcelona. Aquest gir, promogut des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, i sota el paraigües del projecte Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, es concreta en actuacions a curt, mig i llarg termini per garantir el dret social a les cures i avançar cap a un nou model de cures més digne i just a tota la província de Barcelona. Compta amb un pressupost de 55,8 milions € fins al 2023. [+]

Entre les mesures incloses destaquen el suport a cuidadors/es no professionals de persones en situació de dependència a través de grups d’ajuda mútua, la creació d’espais de trobada entre professionals dels serveis d’atenció a domicili, la digitalització del servei local de teleassistència, un programa d’acompanyament a persones grans amb soledat no desitjada i la celebració de tallers de suport i corresponsabilitat de les cures adreçats a la ciutadania i a professionals del sector.

La presentació del projecte Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat als ens locals de la província ha tingut lloc en el decurs de les Jornades de cures en la comunitat: innovació i transformació de les polítiques públiques que s’han celebrat durant dos dies al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona Durant les jornades també s’han presentat documents de diagnosi i tendències del sector serveis socials a la demarcació, experiències en l’àmbit estatal i internacional, així com projectes en marxa a càrrec de la Diputació, municipis i entitats del tercer sector social.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha reivindicat «un nou sistema públic de cures en comunitat, en què les cures han de gaudir d’absoluta centralitat en les nostres agendes institucionals i polítiques al servei de les persones com a Dret a ciutadania». Moret ha recordat que la Diputació de Barcelona va iniciar aquesta reorientació en les polítiques públiques de les cures l’any 2020 quan va impulsar un procés complex per situar les cures al llarg del cicle de vida en el centre de les polítiques públiques amb l’acompanyament de professionals del sector i dels ens locals «per reconceptualitzar i definir les noves estratègies en les polítiques socials públiques de les cures». Per Moret l’objectiu és donar «respostes integrals, interseccionals i concretes a les problemàtiques socials i assistencials que s’han vist agreujades per la pandèmia, i que les previsions sociodemogràfiques ens alerten, com són l’envelliment i la feminització de les cures».


Una realitat marcada per l'envelliment de la població i la feminització de les cures

La població de més de 85 anys s’ha incrementat un 52% als darrers 15 anys, passant de 117.321 a 178.351 persones. Aquest envelliment de la població afecta més als municipis petits i els més grans, especialment les dones. A la província de Barcelona hi ha 460.530 persones amb reconeixement legal de discapacitat, fet que representa el 8% de la població total (2020). L’any 2020 rebien algun tipus de prestació de servei o econòmica del sistema d’atenció a la dependència (SAAD) 168.429 persones a tot Catalunya, un 70% (120.458 persones) de les quals resideixen a la província de Barcelona. Un 72,1 % de les persones que reben prestacions d’atenció a la dependència tenen més de 65 anys i un 40,4 % més de 85. En la resta de trams, un 22,6 tenen entre 18 i 64 anys, i un 5,3% tenen menys de 18 anys. A la província de Barcelona hi ha una mitjana d’1,27 recursos per persona amb dependència reconeguda. El recurs més habitual és la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar i per a persones cuidadores no professionals. Són algunes de les dades que presenta la Diagnosi dels serveis de cures d’entorn domiciliari i comunitari a la província de Barcelona elaborada per la Diputació de Barcelona a partir de dades sociodemogràfiques i de serveis socials dels darrers anys, presentada en les jornades de cures.


Mesures per a la reorientació de les polítiques públiques locals

D’acord amb aquesta realitat i de les necessitats detectades des dels municipis, les mesures de suport als municipis en matèria de polítiques públiques de cures impulsades per la Diputació de Barcelona s’inclouen en tres blocs:

  • L’elaboració d’estudis que generin coneixement entorn a la realitat sociodemogràfica a la província de Barcelona i les característiques actuals dels serveis d’atenció a les cures. També s’aborden experiències estatals i internacionals en l’atenció a les cures innovadores i els reptes i les tendències de futur.
  • L’oferta de 5 línies de suport per a l’acompanyament als ens locals i municipis de la província en matèria de prestació de serveis socials d’atenció domiciliària, vinculats amb l'atenció a la soledat no desitjada, l’intercanvi de coneixement i experiències entre professionals del sector, el foment dels grups de suport emocional de cuidadors/es no professionals, la digitalització del Servei Local de Teleassistència i l'acompanyament pel desenvolupament d'una estratègia de municipi cuidador.
  • Accions de sensibilització en el valor de la cura i la corresponsabilitat. Inclou tallers de suport al territori i l’impuls d’una campanya de comunicació a disposició dels municipis entorn a les cures, que inclou vídeos i materials promocionals.

Els objectius d’aquest projecte són enfortir els serveis locals de cures al domicili i a l’entorn comunitari, ampliar el suport a les persones cuidadores professionals i no professionals, el reconeixement i la corresponsabilitat de les cures amb l'acció comunitària, i la generació de coneixement i foment de la innovació.

Les cures s’entenen com tots aquells béns, serveis, activitats i valors relacionats amb les necessitats més bàsiques i rellevants per a l’existència i reproducció de les persones en societat, que tenen una dimensió material i una altra d’emocional. Les polítiques de cura remeten a polítiques transversals i de gènere, perquè les dones tenen avui un paper preponderant en la provisió de cura familiar en diferents moments del cicle vital.

El projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat  impulsat per la Diputació de Barcelona respon a als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar, número 5 Igualtat de gènere i número 10 Reducció de les desigualtats.  Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #137 - Abril - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar