Butlletí Benestar
Abril - Maig 2022 - #137

Destaquem

La Diputació de Barcelona impulsa un fons extraordinari de 5,9 M € per fer front a l’emergència d’atenció social i benestar emocional d’infants i adolescents derivada de la pandèmia

©Pixabay

©Pixabay

La Diputació de Barcelona ha presentat als municipis de la província un fons extraordinari de 5,9 M € adreçat als municipis majors de 20.000 habitants, consells comarcals i mancomunitats que són àrea bàsica de serveis socials. [+]

L’objectiu d’aquest fons és que els ens locals puguin desenvolupar programes de prevenció, prestar serveis i dur a terme activitats de promoció del benestar i la salut emocional adreçats a població infantil i adolescent i llurs famílies, la situació dels quals s’ha vist agreujada per la pandèmia provocada per la Covid-19. 

Aquests fons és una de les novetats incloses al nou Pla d’acció per a les polítiques locals d’infància i adolescència, un instrument estratègic per atendre les necessitats socials, emocionals i de salut de la infància i l’adolescència i que engloba una trentena d’accions per reforçar el treball que duen a terme els ens locals. La presentació ha comptat amb gairebé dos-cents electes i tècnics locals de serveis social i cicle de vida del territori. L’acte, que ha tingut lloc telemàticament, ha comptat amb la benvinguda a càrrec de la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret.

El Pla d’acció per a les polítiques locals d’infància i adolescència ofereix 1) recursos financers, tècnics i materials perquè els municipis implantin programes i accions adreçats a aquest col·lectiu, 2) eines de planificació, estratègia, indicadors i estadístiques per a una detecció acurada de les necessitats i 3) impulsa la innovació social reforçant el treball en xarxa entre ens públics i entitats socials i persones expertes del sector.

El pla desenvolupat sorgeix com a resposta a l’increment de necessitats socials detectades pels municipis de la província per atendre un segment de població que ha sofert un gran impacte social, emocional i de salut derivat de la pandèmia, i que requereix destinar més programes i accions específiques des dels serveis públics per atendre el seu benestar, en paral·lel a l’atenció específica les situacions de vulnerabilitat i risc en infants i adolescents. 

En la sessió de presentació als ens locals, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret ha afirmat que «aquest pla és un instrument de planificació estratègica per abordar les necessitats socials, els impactes emocionals, els aspectes relacionals i els aspectes de salut i comunitaris vinculats a aquest moment vital de la infància i l'adolescència.  Creiem que és molt important incorporar la mirada del cicle de vida al global de les polítiques públiques i en especial les polítiques socials».

Moret ha lamentat que el context de pandèmia «ha incidit especialment en aquesta franja d'edat, tant per les conseqüències sanitàries com també psico-socials i emocionals». Moret ha recordat que «els intensos impactes emocionals han generat molt patiment i dificultats per recuperar-se així com situacions de risc vinculades amb les addiccions al consum de substàncies i a les pantalles». En aquest sentit ha conclòs que «necessitem tenir recursos i iniciatives per intervenir en aquest àmbit i acompanyar als ens locals» tot destacant la importància de «treballar i posar sobre la taula iniciatives que puguin contrarestar, acompanyar i impulsar elements preventius comunitaris que generin protecció en aquest moment i en aquest context vital transcendental a la vida d’infants i adolescents, les futures generacions tractor dels nostres pobles i ciutats».


Un pla global amb la mirada al cicle de vida
El Pla d’acció per a les polítiques locals d’infància i adolescència s’orienta a millorar la qualitat de vida d’infants i adolescents i el seu benestar emocional promovent-ne la salut i la cohesió social, reforçant els serveis socioeducatius i capacitant a les seves famílies i als professionals que els acompanyen.

El pla també inclou una nova aportació econòmica de 470.000 € als ens locals que ho hagin sol·licitat per finançar programes i actuacions destinats a polítiques locals que  difonguin i promoguin els drets dels infants, la participació, l’accés equitatiu als recursos, el foment del lleure i l’oci, l’acompanyament en la criança positiva, la lluita contra la discriminació i la garantia d’entorns habitables, segurs i lliures de contaminació, entre altres aspectes.

El Pla posa especial èmfasi en la promoció del benestar emocional (amb la incorporació de la figura dels psicòlegs en els serveis d’atenció municipals, per exemple) com una de les accions en el marc del fons extraordinari de 5,9 M€ i a través de la Guia per a la incorporació de professionals de la psicologia en la promoció del benestar emocional de la infància i l’adolescència, que està previst publicar a l’octubre de 2022.

Aquestes noves aportacions s’incorporen a les actuacions ja vigents adreçades a la infància i l’adolescència en matèria de promoció de la salut, entre les quals destaquen més de 3.300 activitats d’educació per a la salut i el suport econòmic i material divulgatiu per a la promoció de la salut i de sensibilització (1,4 M€), el suport per a l’elaboració de diagnosis i plans locals d’infància i adolescència, el suport econòmic i tècnic per a l’elaboració de plans de salut (240.000€), l’Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut als alumnes de 4t d’ESO (a 21.700 nois i noies de 80 municipis) , la itinerància pel territori de xerrades, tallers i exposicions per fomentar hàbits saludables, les accions per promoure el consum responsable en infants i adolescents i la capacitació de professionals a través de sessions formatives i guies, entre d’altres.

En l’àmbit de les situacions de risc social el Pla també incorpora una línia per ampliar i millorar l’atenció a situacions de risc social, a partir de noves eines d’acompanyament tècnic als municipis en l’atenció a situacions de drogodependències i addiccions i dels riscos més presents en la infància i l’adolescència. Aquestes accions se sumen als programes ja consolidats com ara els punts SPOTT - Servei d’atenció a infants, adolescents i famílies en matèria d’addiccions al consum de substàncies, pantalles i noves tecnologies- al territori o les itineràncies d’exposicions i activitats sobre consum de tabac o alcohol, entre d’altres.

Mal estat anímic d’infants i adolescents
El Pla d’acció per a les polítiques locals d’infància i adolescència és la resposta des del mon local a un context de pandèmia que ha generat situacions d’estrès a infants i adolescents i n’ha accentuat la vulnerabilitat psicològica i social. Així ho mostra l’augment dels intents de suïcidi que, des de l’inici de la crisi sanitària a Catalunya, ha estat del 195% entre les noies de dotze a divuit anys, i del 10% entre els nois. (Font: Codi Risc Suïcidi de Catalunya). Amb dades de la província de Barcelona, un 65 % de les noies i un 47 % dels nois tenen més ansietat que abans de la pandèmia (Dades Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut als alumnes de 4t d’ESO).

A partir dels resultats de l’Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut als alumnes de 4t d’ESO realitzada per la Diputació de Barcelona als municipis de la província es constata un increment molt significatiu del mal estat anímic. Respecte a abans de la pandèmia s’han doblat el percentatges d’adolescents que se senten “sempre” en els següents cinc estats: avorrits de les coses, nerviosos o en tensió, desesperançats respecte al futur, amb problemes per a dormir, o molt cansats per fer coses. I s’han triplicat els adolescents que se senten “sempre” desplaçats, tristos o deprimits.

Cal tenir en compte també l’impacte que tenen en el benestar emocional dels adolescents diversos eixos de desigualtat, en particular, el socioeconòmic i el de gènere. Segons les dades derivades de les enquestes, l’estat anímic negatiu abans de la pandèmia ja era pitjor en noies que en nois, i amb la pandèmia, ha pujat 20 punts percentuals en noies, i 10 punts en nois, augmentant-se encara més la desigualtat segons gènere. Pel que fa als indicadors socioeconòmics a Catalunya, el 28% dels infants es troben en risc de pobresa. En el cas de les famílies monoparentals, on s’afegeixen les dificultats de conciliació, la xifra es dispara fins al 40% (Dades: UNICEF, 2021).

Altres situacions que la pandèmia ha accentuat són els riscos d’addiccions a substàncies psicoactives i a les tecnologies o les conseqüències derivades de l’ús excessiu de les pantalles i de les activitats de joc d’atzar en línia.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #137 - Abril - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar