Butlletí Benestar
Abril - Maig 2022 - #137

Autonomia i dependència

82 municipis posaran en marxa properament Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) per a persones cuidadores

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Properament, 82 municipis de la província de Barcelona posaran en marxa Grups de Suports Emocional i Ajuda Mútua (GSAM). [+]

És un recurs que la Diputació de Barcelona ofereix, des de fa 12 anys, amb el que es vol donar suport i reduir l’estrès  de les persones cuidadores de familiars en situació de dependència.

Majoritàriament, els grups els conformen entre  6 i 10 persones cuidadores. Funcionen al llarg de 10 sessions, amb una durada d’hora i mitja cadascuna. Sota la conducció d’un/a professional de la psicologia, les persones desenvolupen estratègies per gestionar millor les seves necessitats i conflictes, així com gestionar les emocions i sentiments que sorgeixen durant el procés de cura, per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament. Es tracta, en definitiva, d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, pensat per evitar la soledat, reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura i generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.

La responsabilitat de tenir cura d'una persona dependent sovint pot ocasionar esgotament físic i emocional, de manera que cal posar en marxa dispositius de suport i cura per a les persones cuidadores, tant per garantir el seu benestar i descans com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima.

Les persones que hi participen es comprometen a voler compartir la seva experiència de cura amb les altres persones que es troben en la mateixa situació i a assistir a totes les sessions en un espai de confidencialitat i confort.

Els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua GSAM s’integren en l’estratègia de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de reforçar els serveis públics locals de cures, especialment en relació a l’atenció social domiciliària, la teleassistència i el suport a les persones cuidadores no professionals i professionals, i sempre des d’una perspectiva de gènere i interseccional que permeti avançar en el reconeixement social de les cures i la corresponsabilitat. Aquesta estratègia s’emmarca en el projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, impulsat per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, un projecte que aborda les desigualtats associades a les cures i treballa per garantir serveis de qualitat, universals, de proximitat i que promoguin l’apoderament de les persones.

El programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua de la Diputació de Barcelona va començar l’any 2009 i, des d’aleshores, és un dels recursos que més sol·liciten els municipis i que s’amplia cada any. Així, el 2010 es van organitzar grups a 22 municipis, mentre que enguany són 82 els municipis que han demanat a la Diputació de Barcelona suport per organitzar un Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua.

 

Més informació, consulta la web del GSAM.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #137 - Abril - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar