Butlletí Benestar
Abril - Maig 2022 - #137

Projectes transformadors

Es posa en marxa un grup de debat amb ajuntaments per impulsar un model de municipi cuidador

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El dilluns 2 de maig es va celebrar la primera trobada de debat entorn el model i l’estratègia de municipi cuidador que l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona està impulsant en el marc del projecte transformador “Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat”. [+]

Aquest projecte, que es va presentar a les Jornades Cures en la comunitat: innovació i transformació des de les polítiques locals els dies 25 i 26 d’abril, té per objectiu donar suport als municipis de la província de Barcelona per enfortir i millorar els serveis de provisió de cures d’àmbit local, així com el suport a les persones cuidadores i, alhora, avançar vers un major reconeixement i corresponsabilitat de les cures. També ha impulsat la Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores.

En aquest marc, s’està treballant en la definició d’un model de municipi cuidador, que permeti conceptualitzar els àmbits d’intervenció i definir les línies metodològiques per avançar vers una comunitat cuidadora. La proposta parteix d’una estratègia integral i transversal que proposa reorganitzar i ubicar les cures al centre de les polítiques socioeconòmiques fent front a les múltiples desigualtats socials i de gènere que actualment en caracteritzen la provisió i la recepció, avançar en la corresponsabilitat i en la qualitat dels serveis, i implicar al conjunt de la ciutadania i d'actors socials.

El Model de Municipi Cuidador, elaborat en col·laboració amb la Càtedra UNESCO de Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic, proposa com a eixos d'actuació: la reducció de les càrregues familiars de cura; la redistribució de càrregues i responsabilitats de cura des de les famílies cap a altres actors socials; el reconeixement de la centralitat social, econòmica i política de les cures; l'eliminació de les desigualtats socials que conformen l'organització actual de la cura, i l’apoderament de les persones i col·lectius implicats en la provisió i la recepció de cures.

A la trobada celebrada el 2 de maig, i en la que van participar regidores de fins a 8 municipis de la província, s’hi van sumar dues sessions amb responsables tècnics d’aquests mateixos municipis. El resultat d’aquest treball i reflexió es debatrà i contrastarà posteriorment en el Fòrum de Persones Expertes en Cures, un espai format per 16  persones expertes de diferents disciplines, creat per la Diputació de Barcelona per orientar i acompanyar el projecte transformador de Cures.

A partir d’aquest model, s’implementarà un procés pilot per poder oferir un acompanyament als municipis de la província de Barcelona que vulguin fer una aposta per la centralitat de les cures en l’acció municipal i que culminarà amb un nou recurs en el catàleg de serveis 2021 - 2023. 

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #137 - Abril - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar