Butlletí Benestar
juny - juliol 2022 - #138

Serveis socials bàsics

Guia per elaborar el reglament dels serveis socials d’atenció domiciliària

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El servei d’ajuda domiciliària (SAD) juntament amb el servei de teleassistència formen els serveis socials d’atenció domiciliària que són de compe­tència local. [+]

Actualment el SAD dona servei aproximadament a 60.000 persones de la província de Barcelona, majorment persones grans dependents, mentre que el Servei Local de Teleassistència, cofinançat per la Diputació de Barcelona, dona servei a 96.000 persones.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona ha publicat  “La regulació dels serveis socials d’atenció domiciliària en els ens locals. Guia per a l’elaboració de reglaments”, una guia que proporciona orientacions sobre l’estructura i els continguts que ha de tenir un reglament del servei d’ajuda a domicili, extensible a altres serveis socials d’atenció domiciliària (SSAD) com la teleassistència. El redactat que es proposa és un punt de partida que s’haurà d’adaptar necessàriament a la realitat de cada ens local.

Aquest reglament ha d’informar, d’una banda, sobre la naturalesa dels serveis d’atenció domiciliària, les tipologies de serveis que inclou, el seu funcionament i el seu finançament i, d’altra banda, sobre l’existència d’una ordenança fiscal que reguli el copagament del servei.

A més, ha de regular els criteris objectius que ha de seguir qui gestiona els serveis al llarg de les diferents fases del procés assistencial: des dels requisits i procediments  per a l’accés al servei, fins a la seva finalització, passant per l’execució i preveient les incidències i canvis més freqüents.

Cal destacar que el reglament ha d’establir els drets i deures de les persones usuàries i, si escau, de les persones que en tenen cura com a familiars, així com el règim sancionador si s’incompleixen aquests deures.

L’objectiu del reglament és donar seguretat jurídica tant a les persones que usen i es beneficien del servei, com a les professionals dels serveis socials bàsics i a les entitats prestadores dels serveis que intervenen en la seva gestió. Per això, periòdicament cal revisar i actualitzar els reglaments existents.

El Catàleg de serveis 2022 ja recull un nou recurs dins les Accions de millora contínua dels serveis socials bàsics: un taller per a l’elaboració del reglament dels serveis socials d’atenció domiciliària, que té en la Guia el material bàsic per orientar el taller.

Per a més informació, consulta aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #138 - juny - juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar