Butlletí Benestar
juny - juliol 2022 - #138

Autonomia i dependència

Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) 2019- 2021

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona presenta l’estudi d’Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) 2019-2021. [+]

L’informe, desenvolupat pel Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb l’equip tècnic de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, té la voluntat d’analitzar, des d’una mirada d’avaluació de política pública, aquest recurs de suport i acompanyament emocional a persones cuidadores no professionals.

L’estudi, planteja dues línies d’avaluació centrades en les edicions 2019, 2020 i 2021. La primera és una avaluació de la implementació centrada en l’organització de les sessions, el perfil de les persones participants, i la valoració del programa que fan les mateixes participants, així com les professionals encarregades de la conducció dels GSAM. La segona línia consisteix en l’avaluació de l’impacte del programa a partir de les variacions dels nivells d’ansietat i simptomatologia depressiva a l’inici i a l’acabament de les sessions, a partir dels resultats de l’Escala de Goldberg.

La mostra analitzada la han conformat gairebé 1.200 registres i 182 grups desenvolupats durant les tres edicions, i els resultats que s’han obtingut apunten als efectes positius que aquest recurs té sobre el benestar emocional de les persones participants.

En aquesta línia, l’anàlisi permet identificar com a l’inici del programa gairebé el 80% de les persones mostraven uns nivells d’ansietat entorn al 80% i uns nivells de simptomatologia depressiva entorn al 70%. A la seva finalització, en canvi, el 68% de les persones participants havien experimentat una reducció dels nivells d’ansietat, i el 54% del nivell de simptomatologia depressiva.

El perfil majoritari de les persones assistents al grup, pel que fa al gènere és un 80% de dones i pel que fa a l’edat un 76% tenen més de 55 anys. La dedicació a les cures es situa entorn a les 10 hores diàries en el 71% dels casos.

Els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona van iniciar-se l’any 2010 i, des d’aleshores el nombre de grups creix any rere any. El programa, que recentment ha passat a integrar-se al Projecte Transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, preveu realitzar enguany 82 grups en els municipis de la província de Barcelona.

Per a més informació, consulteu aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #138 - juny - juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar