Butlletí Benestar
Agost - setembre - octubre 2022 - #139

Autonomia i dependència

Dincat celebra el 35è Congrés del sector de la discapacitat intel·lectual

©Dincat

©Dincat

Sota el títol Construint el futur: nous models per a noves necessitats, els passats dies 29 i 30 de setembre la Federació DINCAT va organitzar el 35è Congrés del sector de la discapacitat intel·lectual. [+]

L’esdeveniment, que va tenir lloc al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, va esdevenir un espai de trobada entre els i les professionals i persones expertes en la matèria que treballen des de les entitats i les administracions públiques en el desenvolupament d’accions i programes d’acompanyament i suport a persones amb discapacitat. El congrés també es va poder seguir en streaming.

Durant l’acte inaugural, la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, la Sra. Lluïsa Moret va posar de manifest la necessitat de seguir col·laborant estretament amb les entitats per reforçar les polítiques socials i reforçar encara més la defensa i consolidació dels drets de les persones amb discapacitat i les seves famílies.

Gran part de les ponències i els debats van girar al voltant de la reflexió i la proposta de nous models d’atenció, donada l’evidència que els vells patrons s’han vist superats per la crisis sanitària del COVID 19. La transformació dels serveis en suports que avancin cap a una vida independent, les noves figures legals i de suport recentment reformades, o la necessitat de revisar el model d’inserció laboral per a persones amb discapacitat van centrar bona part del debat i reflexió, un debat alhora marcat per la influència de les incerteses econòmiques i geopolítiques en l’entorn europeu i internacional.

Però més enllà dels aspectes estructurals envers les polítiques de cura i de suports, es van tractar altres qüestions essencials en el desenvolupament d’una vida plena en el gaudi dels drets individuals i socials com són el lleure, la cultura, l’educació o l’accessibilitat digital. Aquestes qüestions es van situar sota el focus d’anàlisi i el debat per tal d’avaluar el seu estat i compliment en relació al que marquen els principis de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada l’any 2006.

Dincat, com a Federació d’entitats que treballen des de fa anys en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, també va aprofitar aquest espai per donar visibilitat o reconèixer  el paper de les pròpies entitats en la provisió dels suports i atenció a aquestes persones. Es va reivindicar la necessitat de canviar els models de finançament i de col·laboració público-privada per tal de garantir l’efectiu compliment dels estàndards de qualitat necessaris dels serveis que s’ofereixen a les persones amb discapacitat intel·lectual.

El format del Congrés va ser mitjançant diferents modalitats de intervencions, combinant sessions plenàries, taules rodones, sessions paral·leles que van fomentar el debat, diferents punts de vista i segmentant el contingut segons els interessos de les persones participants.

Per a més informació, clica aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #139 - Agost - setembre - octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar