Butlletí Benestar
Agost - setembre - octubre 2022 - #139

Autonomia i dependència

Es posen en marxa els espais de millora en l’àmbit de la salut mental

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El passat 6 d’octubre es va celebrar la primera sessió dels Espais de millora en l’àmbit de la salut mental que l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha impulsat en el marc del suport que ofereix als municipis de la província en la planificació estratègica vinculada a la salut mental. [+]

L’experiència adquirida durant els darrers anys d’acompanyament als municipis i ens locals en el disseny i desenvolupament d’eines de planificació, ha permès copsar la necessitat de crear espais de debat i disseny de metodologies que acompanyin els i les professionals en el desenvolupament i implementació dels plans locals en l’àmbit de la salut mental. Per aquest motiu, s’han endegat aquests Espais de millora, enguany com a prova pilot, i que han de permetre assentar les bases metodològiques d’aquest recurs que acompanyi els ens de la província de Barcelona en la implementació dels seus plans locals. Es preveu que aquest recurs formi part del catàleg del serveis del 2023.

Els Espais de millora tenen l’objectiu d’acompanyar als ens locals en el desenvolupament de les accions relacionades amb els diferents moments que experimenta la persona que presenta un problema de salut mental, amb una visió interseccional abordant els àmbits laboral, de lleure i educatiu, habitatge, social i gènere, entre d’altres. Es realitzaran quatre sessions presencials entre els mesos d’octubre i desembre de 2022.

En cada sessió s’abordarà un tema relacionat amb la salut mental. En la primera sessió es va treballar sobre el Model de Recuperació, una manera de visualitzar i planificar les actuacions en l’àmbit de la salut mental, posant el focus en el paper que desenvolupa la comunitat en la recuperació de la persona, i desvinculant el diagnòstic de la salut mental. Aquest model d’intervenció centrat en la persona ens diu que la recuperació ha d’implicar la participació principal de la persona i el seu entorn, així com dels diferents agents de la comunitat, amb l’objectiu d’aconseguir una vida plena i satisfactòria des del seu punt de vista. Aquesta primera sessió dels Espais de millora han permès donar a conèixer aquesta visió als ens locals participants, i plantejar actuacions per tal d’iniciar un camí cap al canvi de model.

Durant les properes tres sessions s’abordaran aspectes clau com el paper que ha de jugar l’ajuntament o el consell comarcal en la dinamització de les taules de salut mental com espais de coordinació i de treball entre els agents que integren la xarxa de salut mental del territori. També es tractarà la promoció del benestar emocional i la figura del Referent de Benestar Emocional i Comunitari que s’han incorporat als Centres d’Atenció Primària. Finalment, treballarem l’estigma i com des dels municipis es pot treballar en la defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental.

En definitiva, aquests Espais tenen la finalitat de dotar als equips tècnics responsables de dur a terme els plans d’actuació en l’àmbit de la salut mental d’eines i coneixements que els ajudin en la posada en pràctica de les accions previstes en els seus territoris.

Per a més informació, clica aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #139 - Agost - setembre - octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar